skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak gotować gołąbki? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dobrze umyj warzywa (warzywa korzeniowe - szczotką), oczyść je, umyj ponownie i osusz.
Krok 2:

Dokładnie spłucz ryż, kilkakrotnie spuszczając wodę. Wlej pół litra wody do rondla, zagotuj, Posol i włóż ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut. W tym czasie ugotuje się tylko w połowie. Taki stopień gotowania jest potrzebny, aby ryż mógł wchłonąć wszystkie soki z nadzienia. Wymieszaj i wyrzuć ryż na sito. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3:

Umyj filety z indyka. Mięso z indyka wybieraj ostrożnie, aby było świeże lub schłodzone. Zwróć uwagę na kolor mięsa, jakość ma różowy lub czerwonawy odcień. Weź pod uwagę, że filet z uda jest najbardziej soczystą częścią indyka. Od tego zależeć będzie smak i soczystość gołąbków. Pokrój w kostkę i przełóż przez maszynę do mięsa.
Krok 4:

Obierz cebulę, umyj. Drobno posiekaj, aby nie czuł się mocno w gotowym naczyniu.
Krok 5:

Obrane marchewki zetrzyj na średniej tarce.
Krok 6:

Przenieś cebulę i marchewkę na patelnię, polej olejem i smaż przez 5 minut.
Krok 7:

Przenieś schłodzony ryż i smaż do głębokiej miski, dodaj tutaj mięso mielone. Sól, posyp czarnym pieprzem. Radzę użyć młynka, aby pieprz dał maksymalny smak. Wymieszaj nadzienie i odstaw na chwilę, aby wszystkie składniki nasiąkły sobą.
Krok 8:

W tym czasie przygotuj liście kapusty. Istnieje kilka sposobów Chcę zaoferować najszybszy i najbezpieczniejszy. Aby to zrobić, włóż Kachan kapusty do kuchenki mikrofalowej. Radzę wziąć młodą kapustę, wtedy gołąbki okażą się bardziej delikatne.
Krok 9:

Włącz kuchenkę mikrofalową na maksymalną moc przez 5-6 minut. Wyjmij kapustę i zacznij oddzielać liście. Ostrym nożem wykonaj nacięcie u podstawy pnia i delikatnie pociągnij liść.
Krok 10:

I tak po kolei wszyscy inni. Jeśli trudno to zrobić z każdą warstwą, włóż kapustę ponownie do kuchenki mikrofalowej.
Krok 11:

Przy liściu odetnij solidną podstawę i połóż na powierzchni roboczej.
Krok 12:

Na środku ułóż dwie łyżki nadzienia. Wypełnienie może wymagać więcej lub mniej, spójrz na rozmiar arkusza.
Krok 13:

Zawiń krawędzie liści kapusty do wewnątrz i złóż kopertę.
Krok 14:

Na zmianę wypełnij wszystkie liście kapusty. Włóż przygotowane gołąbki do rondla. Polecam użyć patelni z grubym dnem, aby dolne gołąbki się nie przypaliły. Będę dusić gołąbki w kotle.
Krok 15:

Przygotuj sos-wymieszaj koncentrat pomidorowy, wodę i sól. Dokładnie wymieszaj widelcem, aż będzie gładka.
Krok 16:

Polej sosem gołąbki. Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut.
Krok 17:

Rozłóż gołąbki na gorąco na talerzu. Posyp świeżymi ziołami, podawaj ze śmietaną. Smacznego!
moim zdaniem lepiej zastąpić koncentrat pomidorowy świeżymi pomidorami, gotowe danie będzie bardziej aromatyczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g




