Sałatka z kalmarów z cebulą i marchewką

idealne jedzenie: na zimno smak nie jest tracony, wręcz przeciwnie!
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

obierz kalmary i gotuj przez 2-3 minuty.

posiekaj marchewki w paski, pokrój cebulę w półpierścienie

napełnij wszystko wrzącym olejem, odstaw na 20 minut.

pokrój świeży ogórek i gotowane kalmary w paski, dodaj warzywa. i marchewki z cebulą. Wszystko przeszkadzać.

dodaj ocet i czerwony pieprz do smaku, włóż do lodówki na 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy