skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie spłucz mięso pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie wymieszaj w małym pojemniku wszystkie przyprawy i przyprawy niezbędne do Dania-sól, mielony czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony), suchy rozmaryn i trochę proszku tymianku. Możesz również dodać inne przyprawy, które najlepiej pasują do mięsa drobiowego. Dobrze wymieszaj powstałą mieszaninę, a następnie dokładnie wetrzyj ją w skórę podudzia indyka, obracając ją ze wszystkich stron.
obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie pokrój cebulę w kostkę lub półpierścienie.
łodygę selera opłucz również pod zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. A następnie obrać liście i pokroić w małe kółka.
Włącz powolną kuchenkę w tryb "smażenie" lub "pieczenie", wlej olej i usmaż już przyprawione podudzia z indyka na złoty kolor, obracając je w różnych kierunkach. Nie zamykaj pokrywy multicookera - w ten sposób proces smażenia nastąpi znacznie szybciej. Czas smażenia mięsa zależy od mocy samego urządzenia i wielkości kawałków mięsa.
gdy mięso się zrumieni, wlej posiekaną cebulę i łodygę selera do miski multicookera. Wlać wodę, wymieszać. I zamknij garnek pokrywką. Ustaw zegar urządzenia na godzinę i kontynuuj gotowanie mięsa w tym samym trybie. Jeśli moc multicookera przekracza 450 W, lepiej gotować mięso przez pół godziny, a następnie przełączyć urządzenie w tryb "duszenie".
gdy mięso będzie gotowe, przenieś je na talerz. Pozostaw pozostały sok w misce multicookera. Oddzielnie w filiżance wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać powstałą mieszaninę do miski multvarka i wymieszać z powstałym tam bulionem. Wybierz tryb "Gotowanie" na panelu sterowania i ustaw minutnik na 5-10 minut, w zależności od mocy multicookera.
podudzia z indyka można podawać z dowolnym dodatkiem (warzywa, ryż, spaghetti), polewając sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g