podudzie z indyka w powolnej kuchence

pyszne i zdrowe mięso! Gotowanie jest bardzo proste! Udka z indyka gotowane w powolnej kuchence można podawać z dowolnym dodatkiem-duszonymi lub pieczonymi warzywami, owsianką, makaronem lub po prostu sałatką. Mięso jest obfite i pożywne. A powolna kuchenka znacznie ułatwia proces gotowania.
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 21 % 5 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

dokładnie spłucz mięso pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie wymieszaj w małym pojemniku wszystkie przyprawy i przyprawy niezbędne do Dania-sól, mielony czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony), suchy rozmaryn i trochę proszku tymianku. Możesz również dodać inne przyprawy, które najlepiej pasują do mięsa drobiowego. Dobrze wymieszaj powstałą mieszaninę, a następnie dokładnie wetrzyj ją w skórę podudzia indyka, obracając ją ze wszystkich stron.

obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie pokrój cebulę w kostkę lub półpierścienie.

łodygę selera opłucz również pod zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. A następnie obrać liście i pokroić w małe kółka.

Włącz powolną kuchenkę w tryb "smażenie" lub "pieczenie", wlej olej i usmaż już przyprawione podudzia z indyka na złoty kolor, obracając je w różnych kierunkach. Nie zamykaj pokrywy multicookera - w ten sposób proces smażenia nastąpi znacznie szybciej. Czas smażenia mięsa zależy od mocy samego urządzenia i wielkości kawałków mięsa.

gdy mięso się zrumieni, wlej posiekaną cebulę i łodygę selera do miski multicookera. Wlać wodę, wymieszać. I zamknij garnek pokrywką. Ustaw zegar urządzenia na godzinę i kontynuuj gotowanie mięsa w tym samym trybie. Jeśli moc multicookera przekracza 450 W, lepiej gotować mięso przez pół godziny, a następnie przełączyć urządzenie w tryb "duszenie".

gdy mięso będzie gotowe, przenieś je na talerz. Pozostaw pozostały sok w misce multicookera. Oddzielnie w filiżance wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać powstałą mieszaninę do miski multvarka i wymieszać z powstałym tam bulionem. Wybierz tryb "Gotowanie" na panelu sterowania i ustaw minutnik na 5-10 minut, w zależności od mocy multicookera.

podudzia z indyka można podawać z dowolnym dodatkiem (warzywa, ryż, spaghetti), polewając sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy