skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Po zebraniu grzybów musisz natychmiast przystąpić do przygotowania przedmiotu obrabianego, aby grzyby nie leżały suche przez długi czas, nie psują się. Dokładnie umyj grzyby, usuń brud i zanieczyszczenia z czapek i spod nich szczotką lub gąbką. Lepiej jest używać małych grzybów do solenia, ale jeśli spotkasz grzyby z dużymi czapkami, ale silnymi i bez robaków, możesz je posolić, pokroić na duże kawałki.
Krok 2:
Włóż grzyby do rondla lub miski, napełnij zimną czystą wodą. Aby grzyby nie unosiły się na powierzchni, można je docisnąć niezbyt ciężkim uciskiem, na przykład talerzem. Wodę w rondlu należy zmieniać kilka razy dziennie, grzyby pozostawiamy w chłodnym miejscu w wodzie na jeden dzień, aby gorycz z grzybów zniknęła, a grzyby stały się chrupiące i elastyczne po soleniu.
Krok 3:
Następnie spuść wodę z pojemnika z grzybami, umyj grzyby czystą wodą, przenieś je do emaliowanej patelni do gotowania, dodaj półtorej łyżki grubej soli. Napełnij grzyby wodą, podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, gotuj grzyby przez około 20 minut od momentu zagotowania wody.
Krok 4:
Lepiej jest wziąć małe słoiki do solenia grzybów, sterylizować słoiki w dowolny sprawdzony i niezawodny sposób: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywy gotujemy i suszymy.
Krok 5:
W wysterylizowanych słoikach o pojemności jednego litra wkładamy ząbki czosnku pokrojone na duże kawałki, groszek czarnego pieprzu, liść laurowy, dla smaku można dodać gałązkę pietruszki lub koperku. Przenieś grzyby z patelni z solanką do słoików, ułóż je szczelnie. Posyp każdą warstwę grzybów grubą solą. Na wierzch wlej grzyby wrzącą solanką, w której zostały ugotowane. Natychmiast zwijamy słoiki z grzybami z czystymi pokrywkami.
Krok 6:
Pozwól słoikom z obrabianym przedmiotem ostygnąć w temperaturze pokojowej i przechowuj je w chłodnym miejscu. Solone grzyby można podawać miesiąc po soleniu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Marynowane grzyby - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g