sos tkemali z zielonej śliwki do kebaba
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
umyj śliwki, włóż do rondla, dodaj trochę wody (dosłownie 150 ml), zagotuj (naszym zadaniem jest zmiękczenie owoców), gotuj przez 10 minut. Następnie zmiel śliwki przez duże sito, aby oddzielić miąższ od kości.
spłucz kolendrę, miętę, anyż. Obierz czosnek. Rozłóż przygotowane zioła, czosnek, pieprz w gąszczu blendera i posiekaj. Rozłóż puree z zielonych śliwek na powstałej pikantnej mieszance, dodaj sól i ponownie wymieszaj wszystko za pomocą blendera.
sos tkemali jest gotowy! Używaj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g