skład / składniki
metoda gotowania
aby zupa była pachnąca, smaczna i satysfakcjonująca, gotujemy ją na bulionie z kurczaka. Szynkę wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy do miękkości. Nie zapomnij usunąć piany, aby płyn był jak najbardziej przejrzysty. Dodaj liść laurowy, pieprz i sól do bulionu.
udko ugotowane do całkowitego ugotowania wyjmujemy z patelni, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki do bulionu. Na oleju roślinnym smażymy posiekaną cebulę, paprykę i startą marchewkę, czekamy na złocenie warzyw.
przystępujemy do gotowania galushek. Wlej mąkę, jajko do miski, wlej olej roślinny (0,5 łyżeczki), włóż połowę posiekanego koperku i pietruszki. Sól, pieprz, wymieszaj. Wlej kilka łyżek bulionu do powstałej masy i dobrze zagniataj ciasto łyżką. Dodaj więcej mąki, aż konsystencja ciasta będzie wyglądać jak gęsta śmietana.
następnie włóż ciasto do bulionu łyżką. Wcześniej namocz łyżkę we wrzącym bulionie. Możesz zrobić duże Gałuszki łyżką stołową lub małe-następnie użyj łyżeczki.
włóż smażone warzywa, drobno posiekane warzywa do bulionu i gotuj przez 3-4 minuty. Zupę układamy na porcjowanych talerzach i uzbrojeni w łyżkę przystępujemy do obiadu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g