skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Ugotuj 4 jajka.
Krok 3:
Pokrój bochenek na plastry o grubości 1 cm.
Krok 4:
W misce najpierw rozbij 2 jajka, dodaj 2 łyżki. l mleko, sól i pieprz do smaku. Możesz natychmiast rozbić 4 jajka, wlać 4 łyżki.l mleko, ale robię to stopniowo, w miarę używania.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką.
Krok 6:
Dobrze podgrzej patelnię, wlej olej roślinny. Zanurz każdy plasterek Bochenka w osobistej mieszance mleka i włóż na patelnię.
Krok 7:
Odwróć i usmaż z drugiej strony.
Krok 8:
W ten sposób smażymy wszystkie plastry, w razie potrzeby dodając jajka, mleko,sól, pieprz. Aby usmażyć 15 plasterków bochenka, potrzebujesz 4 jajek, 4 łyżki. l mleko (na 1 jajko 1 łyżka. l mleko)
Krok 9:
Gdy jajka są ugotowane, napełnij je zimną wodą, schłodź. W tym czasie grzanki również ostygną.
Krok 10:
W 3 łyżkach. l. majonez (90 gr.) wyciskamy 3 małe (lub 2 duże) ząbki czosnku. Mieszać.
Krok 11:
Obieramy jajka. 2 szt. pocierać na średniej tarce na płytkim talerzu.
Krok 12:
Bierzemy grzankę, smarujemy jedną stronę majonezem. Nasmarowaną stroną opuść starte jajka, lekko dociśnij.
Krok 13:
Odwróć. Rozłóż na talerzu.Robimy to ze wszystkimi grzankami. W razie potrzeby trzy pozostałe jajka. Po każdym grzance puszyć starte jajka widelcem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g