grzanki w jajku i z jajkiem

weekendowe śniadanie. Szczególnie lubiane przez dzieci. Kiedy moi synowie byli w szkole, a ich przyjaciele spotykali się w naszym domu, często częstowałem dzieci tymi grzankami. Rozleciały się na & quot; raz-dwa". Teraz często je gotuję, gdy Bochenek leży w pojemniku na chleb i muszę go pilnie uratować. Rano gotuję i przez cały dzień mam przekąskę dla moich chłopów. Obfite i smaczne! Spróbuj!
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 58 % 31 g
272 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj 4 jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bochenek na plastry o grubości 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce najpierw rozbij 2 jajka, dodaj 2 łyżki. l mleko, sól i pieprz do smaku. Możesz natychmiast rozbić 4 jajka, wlać 4 łyżki.l mleko, ale robię to stopniowo, w miarę używania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze podgrzej patelnię, wlej olej roślinny. Zanurz każdy plasterek Bochenka w osobistej mieszance mleka i włóż na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sposób smażymy wszystkie plastry, w razie potrzeby dodając jajka, mleko,sól, pieprz. Aby usmażyć 15 plasterków bochenka, potrzebujesz 4 jajek, 4 łyżki. l mleko (na 1 jajko 1 łyżka. l mleko)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy jajka są ugotowane, napełnij je zimną wodą, schłodź. W tym czasie grzanki również ostygną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W 3 łyżkach. l. majonez (90 gr.) wyciskamy 3 małe (lub 2 duże) ząbki czosnku. Mieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obieramy jajka. 2 szt. pocierać na średniej tarce na płytkim talerzu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bierzemy grzankę, smarujemy jedną stronę majonezem. Nasmarowaną stroną opuść starte jajka, lekko dociśnij.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć. Rozłóż na talerzu.Robimy to ze wszystkimi grzankami. W razie potrzeby trzy pozostałe jajka. Po każdym grzance puszyć starte jajka widelcem.

jeśli grzanki pozostaną po śniadaniu, przykryj je pokrywką (aby żółtko nie wyschło), a będziesz miał wspaniały dodatek do pierwszego dania na lunch.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy