skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie używamy mielonej wołowiny i suchej fasoli. Opakowanie mrożonych pomidorów, gorzkiej czekolady (70%) pieprz i przyprawy.
Krok 2:
Fasolę przygotowujemy z wyprzedzeniem. Myjemy szklankę suchej fasoli, moczymy w zimnej wodzie przez 6 godzin i gotujemy.
Krok 3:
Obierz warzywa. Z papryki wyjmujemy nasiona i łodygi.
Krok 4:
Pokrój cebulę. Możesz kroić drobno, ale wolę kroić wzdłuż południków, więc soczystość jest bardziej zachowana.
Krok 5:
Smażyć cebulę na oleju roślinnym.
Krok 6:
Ząbki czosnku przepuszczamy przez czosnek. Możesz po prostu drobno posiekać.
Krok 7:
Pokrój paprykę w małe paski.
Krok 8:
Dodaj czosnek, pieprz i przyprawy ( kurkuma i mielony pieprz) do zrumienionej cebuli. Smażyć przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Przejdź do mięsa. Wlej olej roślinny na patelnię z wysokimi bokami (jeśli jest kukurydza, będzie to całkiem idealna opcja), rozłóż mięso mielone i smaż przez 15 minut.
Krok 10:
Dodaj przyprawy z cebulą i pieprzem.
Krok 11:
Pomidory rozmroziły się tam w czasie.
Krok 12:
Dodaj pomidory.
Krok 13:
Dodaj wodę (możesz bulion) nie więcej niż szklankę.
Krok 14:
Sól. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na bardzo małym ogniu. Jeśli zamiast mięsa mielonego wzięli posiekane mięso, czas duszenia wzrasta do 1,5 godziny.
Krok 15:
Pod koniec duszenia dodajemy gotowaną fasolę, mieszamy
Krok 16:
Dodaj szklankę sosu pomidorowego i całą paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut
Krok 17:
Przed wyłączeniem ognia, na kilka minut przed gotowością, dodaj do Dania nutę pasji. Mały kawałek gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy go i słyszymy niezwykły aromat.
Krok 18:
Posyp świeżymi ziołami: pertuska, kolendra lub bazylia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g