skład / składniki
metoda gotowania
Polenta taranha to najprostsze włoskie jedzenie. Spróbuj tego wspaniałego dania,a pokochasz je tak samo, jak miliony Włochów. Ten kulinarny przepis nauczy Cię, jak przygotować najlepsze śniadanie. Jeśli chodzi o odmiany sera, Najbardziej odpowiednie do tego dania są edamere i Gorgonzola. Oczywiście, jeśli nie ma tych odmian, inne są całkiem odpowiednie.
weź duży garnek i napełnij go zimną wodą. Dodaj do niego mleko i trochę soli. Doprowadź tę mieszaninę do wrzenia i dodaj czerstwy chleb.
następnie powoli i ostrożnie wlej mąkę kukurydzianą do wrzącej wody i ciągle mieszając, gotuj przez 10-15 minut. Najważniejsze jest to, że nie tworzą się grudki.
w małych porcjach dodaj kawałki sera i mieszając rozpuść je.
na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, drobno posiekany lub przepuszczony przez czosnek.
po ugotowaniu polenty włóż ją do talerza i polej olejem z patelni. Udekoruj danie pietruszką. Polenta taranha jest gotowa, możesz zjeść śniadanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal / 100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal / 100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal / 100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g