skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć cały śledź i wyciąć go sam, możesz natychmiast kupić gotowy filet, potrzebujesz 2 sztuk. Smak będzie lepszy niż lekko solona ryba, odpowiednie jest również pikantne solenie, które lubisz. Jabłko poleca zielone, kwaśne lub słodko-kwaśne. Bochenek powinien być wysuszony, wziąłem bagietkę. Sok z cytryny lub koncentrat, według własnego uznania. Umyj jajka i gotuj na twardo przez 10-12 minut od wrzenia, natychmiast ostudź pod zimną wodą.
Krok 2:
Pokrój rybę, oddziel filety, pokrój na kawałki do blendera. Możesz zostawić kilka cienkich plasterków fileta do dekoracji na górze.
Krok 3:
Umyj Jabłko, obierz skórkę, Wytnij strąk nasienny. Pokrój miąższ na kawałki dowolnego formatu.
Krok 4:
Pokrój cebulę na ćwiartki i zalej sokiem z cytryny. Marynowanie cebuli, czy nie, jest kwestią gustu, możesz pominąć ten krok. Jeśli nadal marynujesz, poczujesz wyraźną nutę cytryny i kwaskowatość, co jest dla amatora, ale cytryna jest przyjazna dla ryb. Zanurz plastry bochenka przed zmieleniem w wodzie i wyciśnij, nadmiar wilgoci może zepsuć całe danie.
Krok 5:
Zmiel przygotowane potrawy etapami w blenderze. Najpierw przewiń cebulę i śledź, dodaj 1 łyżkę. l olej. Następnie stopniowo dodawaj jabłko i bochenek. Możesz również użyć maszynki do mięsa, zwłaszcza jeśli blender ma małą objętość. Masło można dodać miękkie, kremowe, z rośliną będzie chuda wersja.
Krok 6:
Obierz i osobno zetrzyj jajka. Następnie połącz jajka z całkowitą masą i przewiń wszystko, aż będzie gładkie. Posmakuj, w razie potrzeby dodaj sól, w razie potrzeby pieprz. Przenieś forshmak do pojemnika z szczelną pokrywką i włóż do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły, a produkt ostygł. Zauważam, że widok forshmak nie jest zbyt apetyczny, więc podczas serwowania udekoruj go ziołami i startym żółtkiem lub według własnego uznania.
gotowy forshmak powinien mieć konsystencję pasztetu, który można rozsmarować na chlebie.
w tradycyjnej wersji forshmak zwykle podaje się na kromce czarnego chleba. Kromki chleba można suszyć na suchej powierzchni lub opiekać grzanki.
w wersji świątecznej możesz podać przekąskę w tartaletkach. Wybierz tartaletki z gęstego ciasta, małej objętości na jeden kęs. Tartaletki są idealne do serwowania kawioru.
przechowuj forshmak tylko w lodówce, nie dłużej niż 1-2 dni.
obecnie istnieje wiele opcji forshmak, Żydzi mieszkają na całym świecie, a Każdy region wprowadził własne preferencje i zmiany. Następnie przepis spodobał się innym narodowościom, a także został wzbogacony dodatkami.
przepis nie twierdzi, że jest autentyczny, ale ile poprawiłem przepisów, klasyczny skład miał taki zestaw składników.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
zobacz, jak pokroić śledzia, ze zdjęciami krok po kroku, możesz w moim przepisie Śledź pod futrem z jabłkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g