duszona kaczka w sosie śliwkowym

smaczne, niezwykłe, różnorodne, satysfakcjonujące, niestandardowe. Kaczka w sosie śliwkowym to świetny przepis na sezon śliwkowy. Mięso z kaczki domowej okazuje się soczyste, miękkie i o przyjemnym kwaśnym smaku. Po spróbowaniu tego dania będziesz je stale przygotowywać w letnim sezonie śliwkowym.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 59 % 22 g
węglowodany 14 % 5 g
259 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początku gotowania należy przygotować składniki. Z cebuli wyjąć rdzeń i pokroić w półpierścienie

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kaczkę na środkowe części

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłucz śliwki, usuń pestki, wlej do blendera. Dodaj bazylię, sól, mielony pieprz, cukier do blendera i posiekaj wszystko

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej kocioł na kuchence gazowej i ułóż kawałki kaczki grubą stroną do żeliwa. Usmaż kaczkę, aż będzie lekko rumiana po obu stronach. Pieprz i sól. Następnie włóż do osobnego naczynia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cebulę do kotła i smaż na złoty kolor na małym ogniu. Sól i pieprz, mieszając

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po usmażeniu cebuli dodaj smażoną kaczkę. Wymieszaj, sól, pieprz. Dusić razem przez trzy minuty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmniejsz ogień do minimum. I wszystko zalać sosem przygotowanym w blenderze

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wodę. Wymieszać. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, spróbuj przypraw, jeśli nie dostaniesz żadnych przypraw, nie jest za późno, aby je dodać. Wymieszać. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne trzydzieści minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po określonym czasie danie będzie gotowe!

ten przepis dobrze nadaje się do gotowania nie tylko w sezonie śliwkowym, ale można go również przygotować za pomocą moreli lub brzoskwiń zgodnie z tym samym przepisem. Dla miłośników pikantności radzę dodać chili podczas dodawania sosu śliwkowego. Zdradzi przyjemne danie astrinka, które uwielbia wielu mężczyzn i nie tylko.

o wiele jaśniejsze i bardziej kolorowe w smaku, to danie jest dobre do gotowania w kotle na otwartym ogniu! Takie gotowanie zdradzi różnorodność na każdy piknik.

radzę miłośnikom smaku rozmarynu zastąpić bazylię tą konkretną rośliną. Będzie niesamowicie pyszny.

sos, w którym duszona jest kaczka, jest prawidłowo podawany w osobnym pojemniku do mięsa. Sos zostanie nasycony smakiem gotowanego ptaka, a ptak zostanie nasycony śliwką. Mięso duszone w śliwkach okazuje się miękkie i bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy