skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początku gotowania należy przygotować składniki. Z cebuli wyjąć rdzeń i pokroić w półpierścienie
Krok 2:
Pokrój kaczkę na środkowe części
Krok 3:
Spłucz śliwki, usuń pestki, wlej do blendera. Dodaj bazylię, sól, mielony pieprz, cukier do blendera i posiekaj wszystko
Krok 4:
Podgrzej kocioł na kuchence gazowej i ułóż kawałki kaczki grubą stroną do żeliwa. Usmaż kaczkę, aż będzie lekko rumiana po obu stronach. Pieprz i sól. Następnie włóż do osobnego naczynia
Krok 5:
Wlej cebulę do kotła i smaż na złoty kolor na małym ogniu. Sól i pieprz, mieszając
Krok 6:
Po usmażeniu cebuli dodaj smażoną kaczkę. Wymieszaj, sól, pieprz. Dusić razem przez trzy minuty
Krok 7:
Zmniejsz ogień do minimum. I wszystko zalać sosem przygotowanym w blenderze
Krok 8:
Dodaj wodę. Wymieszać. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, spróbuj przypraw, jeśli nie dostaniesz żadnych przypraw, nie jest za późno, aby je dodać. Wymieszać. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne trzydzieści minut
Krok 9:
Po określonym czasie danie będzie gotowe!
ten przepis dobrze nadaje się do gotowania nie tylko w sezonie śliwkowym, ale można go również przygotować za pomocą moreli lub brzoskwiń zgodnie z tym samym przepisem. Dla miłośników pikantności radzę dodać chili podczas dodawania sosu śliwkowego. Zdradzi przyjemne danie astrinka, które uwielbia wielu mężczyzn i nie tylko.
o wiele jaśniejsze i bardziej kolorowe w smaku, to danie jest dobre do gotowania w kotle na otwartym ogniu! Takie gotowanie zdradzi różnorodność na każdy piknik.
radzę miłośnikom smaku rozmarynu zastąpić bazylię tą konkretną rośliną. Będzie niesamowicie pyszny.
sos, w którym duszona jest kaczka, jest prawidłowo podawany w osobnym pojemniku do mięsa. Sos zostanie nasycony smakiem gotowanego ptaka, a ptak zostanie nasycony śliwką. Mięso duszone w śliwkach okazuje się miękkie i bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g