bezmięsna Sałatka z owoców morza
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotować w osolonej wodzie (dodaję do wody dodatkowo pieprz i liść laurowy) małże, krewetki i kalmary. Kalmary kroimy w kostkę.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę. Możesz skropić cebulę sokiem z cytryny.
Krok 3:
Obierz gruszkę, pokrój w małe kostki. Dodaj musztardę Dijon, olej i majonez.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj, sól.
Krok 5:
Sałatka jest gotowa!
sałatka jest bardzo smaczna i niezwykła. Gruszka nadaje przyjemny słodkawy smak i świeżość. Do sałatki używam tylko gruszek. Możesz zastąpić olej roślinny oliwą z oliwek, kto lubi go bardziej.
gotuje się bardzo szybko, najdłużej jest gotować owoce morza.
moja pierwsza publikacja, nie oceniaj surowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g