gorący Don Rio z Malediwów

Zachwyć swoją rodzinę nowymi smakami i aromatami! Gorący Don Rio prosto z Malediwów to pyszny i pikantny lunch.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 15 % 5 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Drobno posiekaj imbir i cebulę, dodaj cynamon, dobrze wymieszaj;
2. Połowę powstałej mieszanki zalać 2 szklankami mleka kokosowego i rozpalić na małym ogniu;
3. Drugą połowę mieszanki wymieszać z płatkami kokosowymi, kurkumą i solą;
4. Pokrój tuńczyka w kostkę i wymieszaj z powstałą mieszanką z drugiej połowy do marynowania;
5. Gdy mleko kokosowe się zagotuje marynowany tuńczyk włożyć do rondla;
6. Dodaj curry, chili, sól;
7. Gotuj do wrzenia, mieszając;
8. Po ugotowaniu dodaj pozostałą szklankę mleka kokosowego;
9. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
podawaj w głębokich talerzach. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy