gorący Don Rio z Malediwów
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj imbir i cebulę, dodaj cynamon, dobrze wymieszaj;
2. Połowę powstałej mieszanki zalać 2 szklankami mleka kokosowego i rozpalić na małym ogniu;
3. Drugą połowę mieszanki wymieszać z płatkami kokosowymi, kurkumą i solą;
4. Pokrój tuńczyka w kostkę i wymieszaj z powstałą mieszanką z drugiej połowy do marynowania;
5. Gdy mleko kokosowe się zagotuje marynowany tuńczyk włożyć do rondla;
6. Dodaj curry, chili, sól;
7. Gotuj do wrzenia, mieszając;
8. Po ugotowaniu dodaj pozostałą szklankę mleka kokosowego;
9. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
podawaj w głębokich talerzach. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g