skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokarmy wymagane do barszczu pokrzywowego.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i zanurz w wodzie lub bulionie. Gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków obierz marchewki i buraki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Cebulę, marchewkę i buraki smażymy na oleju roślinnym.
Krok 6:
Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy wszystko przez kilka minut i dodajemy do ziemniaków.
Krok 7:
Moje pokrzywy, posiekaj. Barszcz gotujemy do miękkości. Doprowadź go do smaku, soli, pieprzu.
Krok 8:
Gdy Barszcz będzie gotowy, na samym końcu dodaj liście młodej pokrzywy i natychmiast wyłącz.
Krok 9:
Pokrój jajka na plasterki i ułóż porcje na talerzu. W razie potrzeby do barszczu można dodać śmietanę.
Krok 10:
Barszcz okazuje się pyszny i pokrzywa nadaje mu wyjątkowy smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g