barszcz z pokrzywy

uratuje całą rodzinę z wiosennym niedoborem witamin! Przydatne dla wszystkich! Teraz jest czas na barszcz ze świeżą młodą pokrzywą. Pokrzywa jest bardzo przydatna, zawiera witaminy B, C, E, K. i beta-karoten. Więc nie tylko marchewki zwiększają ostrość wzroku. Barszcz z pokrzywą jest idealny jako danie na czczo, jeśli jest gotowany na wodzie. Oprócz pokrzywy do barszczu można również dodać szczaw lub szpinak. Im więcej zieleni, tym smaczniejsze i bogatsze będzie danie! Przy wiosennym braku witamin taki barszcz jest po prostu ratunkiem.
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
32 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokarmy wymagane do barszczu pokrzywowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i zanurz w wodzie lub bulionie. Gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków obierz marchewki i buraki i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę, marchewkę i buraki smażymy na oleju roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy wszystko przez kilka minut i dodajemy do ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Moje pokrzywy, posiekaj. Barszcz gotujemy do miękkości. Doprowadź go do smaku, soli, pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy Barszcz będzie gotowy, na samym końcu dodaj liście młodej pokrzywy i natychmiast wyłącz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój jajka na plasterki i ułóż porcje na talerzu. W razie potrzeby do barszczu można dodać śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Barszcz okazuje się pyszny i pokrzywa nadaje mu wyjątkowy smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy