zupa puree z młodej pokrzywy
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz ziemniaki i gotuj w 0,75 l osolonej wody do miękkości. Nie wylewaj wywaru. Zetrzyj gotowe ziemniaki blenderem (lub przepuść przez sito) dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj bulion do powstałej mieszanki. Gotuj mieszając na małym ogniu.
obierz cebulę, drobno posiekaj. Obierz marchewki, zetrzyj na dużej tarce. Cebulę i marchewkę smażyć przez 5-10 minut w oleju roślinnym. Dodaj do ziemniaków.
pokrzywy i warzywa umyć, osuszyć. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do zupy pokrzywy. Sól, pieprz do smaku. Po 5 minutach zdejmij zupę z ognia i możesz ją podać.
obierz cebulę, drobno posiekaj. Obierz marchewki, zetrzyj na dużej tarce. Cebulę i marchewkę smażyć przez 5-10 minut w oleju roślinnym. Dodaj do ziemniaków.
pokrzywy i warzywa umyć, osuszyć. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do zupy pokrzywy. Sól, pieprz do smaku. Po 5 minutach zdejmij zupę z ognia i możesz ją podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g