kanapki z przekąskami śledziowymi na czarnym chlebie

goście docenią i pokochają! Proste, szybkie i oryginalne! Koncentrat pomidorowy można dowolnie zastąpić pomidorami. Po prostu nie wszyscy uwielbiają smak śledzia z pomidorami, jest to nieco niezwykłe, więc w przepisie częściej stosuje się koncentrat pomidorowy. Robię takie kanapki z pomidorami.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 57 % 21 g
184 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

jak zrobić kanapki? Tak, aby nie zadzierać z nimi przez długi czas i były smaczne i pożywne. W rzeczywistości jest to bardzo, bardzo proste. Śledzie czyszczę, patroszę i filetuję. Masło pocieram w drewnianym moździerzu z koncentratem pomidorowym. Okazuje się, że najciekawszy olej pomidorowy, który sam w sobie może służyć jako podstawa do różnych świątecznych i codziennych kanapek. Jajka gotuję na twardo, a gdy ostygną pod strumieniem zimnej wody, kroję je na średniej grubości pierścienia. Drobno posiekaj cebulę i pokrój filet śledziowy na kawałki wielkości około jednej trzeciej kromki chleba. Kiedy wszystko jest gotowe, bezzwłocznie przystępuję do najważniejszej rzeczy-tworzenia najpiękniejszych kanapek. Posmaruj chleb olejem pomidorowym. Na środku umieszczam pierścień jajeczny, aby żółtko było widoczne z góry. Po lewej stronie posypuję bardzo drobno posiekaną cebulą, a po prawej kładę kawałek fileta śledziowego. Kanapki układam na dużym naczyniu i przed podaniem trzymam w lodówce przez dwadzieścia minut. Zwykle podaję je na samym początku świątecznego obiadu przed daniami głównymi, aby goście dobrze rozgrzali apetyt i byli gotowi cieszyć się obfitym i satysfakcjonującym posiłkiem: mnóstwem mięsnych przysmaków i sałatek warzywnych. Na deser spodziewane jest ciasto orzechowe, ale jest jeszcze daleko: wszyscy cieszą się tymi cudownymi kanapkami. Po raz pierwszy spróbowałem tych zimnych kanapek u przyjaciela na imprezie i tak mi się podobały, że po obiedzie poprosiłem o przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy