skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić kanapki? Tak, aby nie zadzierać z nimi przez długi czas i były smaczne i pożywne. W rzeczywistości jest to bardzo, bardzo proste. Śledzie czyszczę, patroszę i filetuję. Masło pocieram w drewnianym moździerzu z koncentratem pomidorowym. Okazuje się, że najciekawszy olej pomidorowy, który sam w sobie może służyć jako podstawa do różnych świątecznych i codziennych kanapek. Jajka gotuję na twardo, a gdy ostygną pod strumieniem zimnej wody, kroję je na średniej grubości pierścienia. Drobno posiekaj cebulę i pokrój filet śledziowy na kawałki wielkości około jednej trzeciej kromki chleba. Kiedy wszystko jest gotowe, bezzwłocznie przystępuję do najważniejszej rzeczy-tworzenia najpiękniejszych kanapek. Posmaruj chleb olejem pomidorowym. Na środku umieszczam pierścień jajeczny, aby żółtko było widoczne z góry. Po lewej stronie posypuję bardzo drobno posiekaną cebulą, a po prawej kładę kawałek fileta śledziowego. Kanapki układam na dużym naczyniu i przed podaniem trzymam w lodówce przez dwadzieścia minut. Zwykle podaję je na samym początku świątecznego obiadu przed daniami głównymi, aby goście dobrze rozgrzali apetyt i byli gotowi cieszyć się obfitym i satysfakcjonującym posiłkiem: mnóstwem mięsnych przysmaków i sałatek warzywnych. Na deser spodziewane jest ciasto orzechowe, ale jest jeszcze daleko: wszyscy cieszą się tymi cudownymi kanapkami. Po raz pierwszy spróbowałem tych zimnych kanapek u przyjaciela na imprezie i tak mi się podobały, że po obiedzie poprosiłem o przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g