sałatka rybna ze szprotami i jajkiem

miłośnicy ryb będą zachwyceni! Proste, szybkie i gustowne! Taka prosta sałatka rybna ze szprotami, idealna na świąteczny stół. To wspaniała przystawka kuchni estońskiej. Ponadto sałatka jest przygotowywana warstwami, co osobiście bardzo lubię (uwielbiam sałatki "warstwowe"). Kulinarny przepis na to danie znalazłem na jednej dobrej stronie, gdzie spotykają się doświadczone gospodynie domowe i dzielą się przydatnymi wskazówkami i pysznymi, sprawdzonymi przepisami.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 14 % 4 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

aby nasze wspaniałe jedzenie było jeszcze smaczniejsze, posiekaną cebulę należy poparzyć wrzącą wodą, po spuszczeniu wody, pozostawić do wyschnięcia, a dopiero potem użyć.
bierzemy szerokie i płaskie naczynie, w którym układamy takie składniki warstwami w następującej kolejności:
1) szproty rozgniecione widelcem, z których spuszcza się masło;
2) grubo starte gotowane białka kurczaka;
3) posiekana cebula, pozbawiona goryczy;
4) gotowana marchewka, starta na grubej tarce.
każdą z wymienionych warstw pokrywamy majonezem, a na wierzch posypujemy żółtka rozgniecione widelcem. Udekoruj sałatkę zieloną cebulą, aby żółtka nie były całkowicie zamknięte. To samo z zielenią koperkową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g

Podobne przepisy