sałatka rybna ze szprotami i jajkiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby nasze wspaniałe jedzenie było jeszcze smaczniejsze, posiekaną cebulę należy poparzyć wrzącą wodą, po spuszczeniu wody, pozostawić do wyschnięcia, a dopiero potem użyć.
bierzemy szerokie i płaskie naczynie, w którym układamy takie składniki warstwami w następującej kolejności:
1) szproty rozgniecione widelcem, z których spuszcza się masło;
2) grubo starte gotowane białka kurczaka;
3) posiekana cebula, pozbawiona goryczy;
4) gotowana marchewka, starta na grubej tarce.
każdą z wymienionych warstw pokrywamy majonezem, a na wierzch posypujemy żółtka rozgniecione widelcem. Udekoruj sałatkę zieloną cebulą, aby żółtka nie były całkowicie zamknięte. To samo z zielenią koperkową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g