skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Czy zdarzyło ci się znaleźć w beznadziejnej sytuacji - spokojnie oglądasz telewizję i nagle - dzwonek Do Drzwi. Goście przyszli. A ty nie masz gotowego jedzenia w lodówce. Poczęstuj gości koktajlami i biegnij do kuchni. Na razie powiem ci przepis na szybką i łatwą sałatkę. Czasami ta sałatka jest również nazywana "ośmioma warstwami".
Wybierz przezroczystą salaterkę, aby jej zawartość była widoczna, jakby w przekroju. Drobno posiekaj liście sałaty i ułóż je w pierwszej warstwie. Trochę soli. Rozłóż warstwę gotowanych drobno posiekanych jajek na wierzchu. Kroimy kilka łodyg selera - to już nasza trzecia warstwa. Bułgarska zielona papryka w cienkie paski-czwarta. Cebulę kroimy w cienkie pierścienie jak na kanapkach i kładziemy na zielonej papryce. Następnie mamy zielony groszek w puszkach. Najważniejsze jest to, że ma jak najmniej płynu. Całość pokrywamy białym sosem sałatkowym lub majonezem. Ser kroimy w cienkie kwadraty o wymiarach około 2x2 cm, a na nim albo bardzo cienko pokrojone mięso, albo boczek (co jest znacznie lepsze). Dekorujemy sałatkę gałązkami koperku i idziemy traktować gości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g