Łatwa sałatka z warstwami bekonu i majonezu

bardzo prosta i smaczna i łatwa sałatka! Przygotowanie sałatki zajęło 25 minut, podczas krojenia warzyw i mięsa zajmuje to około 20 minut, jajka są gotowane, a 5 minut jest konieczne do zaprojektowania naczynia.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 63 % 17 g
węglowodany 15 % 4 g
223 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

Czy zdarzyło ci się znaleźć w beznadziejnej sytuacji - spokojnie oglądasz telewizję i nagle - dzwonek Do Drzwi. Goście przyszli. A ty nie masz gotowego jedzenia w lodówce. Poczęstuj gości koktajlami i biegnij do kuchni. Na razie powiem ci przepis na szybką i łatwą sałatkę. Czasami ta sałatka jest również nazywana "ośmioma warstwami".
Wybierz przezroczystą salaterkę, aby jej zawartość była widoczna, jakby w przekroju. Drobno posiekaj liście sałaty i ułóż je w pierwszej warstwie. Trochę soli. Rozłóż warstwę gotowanych drobno posiekanych jajek na wierzchu. Kroimy kilka łodyg selera - to już nasza trzecia warstwa. Bułgarska zielona papryka w cienkie paski-czwarta. Cebulę kroimy w cienkie pierścienie jak na kanapkach i kładziemy na zielonej papryce. Następnie mamy zielony groszek w puszkach. Najważniejsze jest to, że ma jak najmniej płynu. Całość pokrywamy białym sosem sałatkowym lub majonezem. Ser kroimy w cienkie kwadraty o wymiarach około 2x2 cm, a na nim albo bardzo cienko pokrojone mięso, albo boczek (co jest znacznie lepsze). Dekorujemy sałatkę gałązkami koperku i idziemy traktować gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy