smażone masło w śmietanie

sezon grzybowy w pełnym rozkwicie? Masło ze śmietaną-pyszne i proste! Delikatny kremowy smak z połączeniem pachnących grzybów to coś! Masło same w sobie są niesamowicie smacznymi grzybami - prawie jak białe, ale z kwaśną śmietaną ich smak staje się jeszcze jaśniejszy. Spróbuj!
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 27 % 3 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Posortuj grzyby, umyj i oczyść z folii (możesz je zostawić ,ale w tym przypadku lepiej jest je dobrze wytrzeć ze śluzu).
2. Pokrój przygotowane masło na duże kawałki, jeśli grzyby są małe, pozostaw je w całości. Moczyć w zimnej wodzie z solą przez 15 minut.
3. Przed smażeniem grzyby należy zagotować, a następnie wrzucić do durszlaka i spłukać ze śluzu.
4. Pozostaw grzyby na 10-15 minut w durszlaku, aby szkło maksymalizowało wilgoć.
5. Rozgrzej patelnię z olejem i lekko podsmaż drobno posiekaną cebulę. Stopień wysmażenia - do przezroczystości. Cebula osiągnie gotowość z grzybami.
6. Wyślij gotowane masło na patelnię do cebuli, delikatnie wymieszaj i smaż przez 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
7. Dodaj śmietanę i sól do grzybów, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i pozwól, aby masło w sosie trochę się potniało.
8. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub jako danie główne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy