skład / składniki
metoda gotowania
1. Posortuj grzyby, umyj i oczyść z folii (możesz je zostawić ,ale w tym przypadku lepiej jest je dobrze wytrzeć ze śluzu).
2. Pokrój przygotowane masło na duże kawałki, jeśli grzyby są małe, pozostaw je w całości. Moczyć w zimnej wodzie z solą przez 15 minut.
3. Przed smażeniem grzyby należy zagotować, a następnie wrzucić do durszlaka i spłukać ze śluzu.
4. Pozostaw grzyby na 10-15 minut w durszlaku, aby szkło maksymalizowało wilgoć.
5. Rozgrzej patelnię z olejem i lekko podsmaż drobno posiekaną cebulę. Stopień wysmażenia - do przezroczystości. Cebula osiągnie gotowość z grzybami.
6. Wyślij gotowane masło na patelnię do cebuli, delikatnie wymieszaj i smaż przez 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
7. Dodaj śmietanę i sól do grzybów, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i pozwól, aby masło w sosie trochę się potniało.
8. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub jako danie główne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g