skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Barwena obierz, umyj, pokrój na średnie kawałki. Uwolnij każdy kawałek ryby z kości.
Krok 2:
Bierzemy jaja kurze.
Krok 3:
Ubij jajka kurze solą i czarnym pieprzem. Oto, co powinno się udać.
Krok 4:
Polej filety z barweny ubitym jajkiem.
Krok 5:
Zanurz naszą rybę w bułce tartej. Oznacza to, że robimy panierkę.
Krok 6:
Smażyć panierowane kawałki barweny na rozgrzanym oleju roślinnym.
polecam zobaczyć kolejny dobry przepis
ryby smażone w bułce tartej
. Myślę, że też ci się spodoba.
smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Barwena gotowana - 115 kcal/100g
- Barwena świeża - 124 kcal/100g