skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić kaszę gryczaną z kurczakiem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako kurczaka możesz użyć dowolnych jego części. Będę gotować z filetem z kurczaka. Jest to wygodne, ponieważ w naczyniu nie będzie kości. Jako filet można użyć filetów z piersi lub filetów z ud.
Krok 2:

Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na kawałki. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Kurczak powinien dobrze czuć się w gotowym naczyniu.
Krok 3:

Skorodu weź głęboki z płaskim dnem i wysokimi bokami. Wlej na niego trochę oleju roślinnego i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż kurczaka narzanego i smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Zajmie to około 10 minut. Mieszaj mięso od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.
Krok 4:

Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę niezbyt drobno. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Jeśli warzywa zostaną mocno posiekane, nie będą widoczne w gotowym naczyniu, po prostu ugotują się podczas duszenia.
Krok 5:

Dodaj posiekane warzywa na patelnię do kurczaka. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 3-5 minut. Od smażenia warzyw pojawi się przyjemny zapach.
Krok 6:

Kilkakrotnie spłucz kaszę gryczaną osobno. Następnie spuść z niego całą wodę. Włóż umytą kaszę gryczaną na patelnię do kurczaka i wszystko wymieszaj.
Krok 7:

Posyp trochę solą i przyprawami. Wlej gorącą wodę na patelnię. Woda powinna być 2 razy większa niż zboża. Nawet jeśli weźmiesz płatki mniej niż wskazano w przepisie, stosunek gryki do wody powinien wynosić 1/2. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut.
Krok 8:

Po określonym czasie gryka wchłonie całą wodę i stanie się miękka. Odsuń nieco krawędź gryki i sprawdź, czy nie ma wody. Jeśli nie ma wody, danie jest gotowe. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 10-15 minut.
Krok 9:

Kasza gryczana z kurczakiem na patelni jest gotowa! Okazuje się satysfakcjonujący i bardzo smaczny! Smacznego!
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g





