kasza gryczana z kurczakiem na patelni

bardzo smaczne i łatwe niedrogie danie dla całej rodziny! Kasza gryczana z kurczakiem na patelni okazuje się bardzo satysfakcjonująca. To najlepsza opcja na rodzinny obiad lub lunch. Kasza w procesie duszenia wraz z mięsem jest nasycona jej aromatami i smakiem. Spędzisz 20 minut na gotowaniu, reszta będzie gotowana sama!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 50 % 13 g
111 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z kurczakiem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako kurczaka możesz użyć dowolnych jego części. Będę gotować z filetem z kurczaka. Jest to wygodne, ponieważ w naczyniu nie będzie kości. Jako filet można użyć filetów z piersi lub filetów z ud.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na kawałki. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Kurczak powinien dobrze czuć się w gotowym naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skorodu weź głęboki z płaskim dnem i wysokimi bokami. Wlej na niego trochę oleju roślinnego i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż kurczaka narzanego i smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Zajmie to około 10 minut. Mieszaj mięso od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę niezbyt drobno. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Jeśli warzywa zostaną mocno posiekane, nie będą widoczne w gotowym naczyniu, po prostu ugotują się podczas duszenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekane warzywa na patelnię do kurczaka. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 3-5 minut. Od smażenia warzyw pojawi się przyjemny zapach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kilkakrotnie spłucz kaszę gryczaną osobno. Następnie spuść z niego całą wodę. Włóż umytą kaszę gryczaną na patelnię do kurczaka i wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp trochę solą i przyprawami. Wlej gorącą wodę na patelnię. Woda powinna być 2 razy większa niż zboża. Nawet jeśli weźmiesz płatki mniej niż wskazano w przepisie, stosunek gryki do wody powinien wynosić 1/2. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie gryka wchłonie całą wodę i stanie się miękka. Odsuń nieco krawędź gryki i sprawdź, czy nie ma wody. Jeśli nie ma wody, danie jest gotowe. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kasza gryczana z kurczakiem na patelni jest gotowa! Okazuje się satysfakcjonujący i bardzo smaczny! Smacznego!

jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy