skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gniazdo makaronu z mięsem mielonym? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone mam domowej roboty kurczaka / wieprzowinę,ale nadaje się zarówno zakupione, jak i z innego mięsa. Biorę też domowy sos pomidorowy, można go zastąpić pastą pomidorową lub keczupem.
Krok 2:
Na początek podsmaż warzywa, aby dodać je do mięsa mielonego. Dzięki warzywom stanie się bardziej miękki i soczysty, zamiast pozostać twardą kulką w makaronie. Samo mięso mielone można również wstępnie usmażyć, a następnie ułożyć na makaronie. Ale pożrem tylko warzywa. Warzywa (marchew, cebula, czosnek) obierz i posiekaj — cebulę w kostkę, marchewkę na grubej tarce, czosnek przez prasę. Smaż je do miękkości na oleju roślinnym na patelni.
Krok 3:
W głębokiej misce wymieszaj mięso mielone, smażone warzywa, dodaj sól i przyprawy do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Umieść suche gniazda makaronu na patelni, nie powinieneś ich układać zbyt blisko, zwiększą rozmiar. Umieść kulkę mielonego mięsa na każdym gnieździe. W razie potrzeby możesz zostawić część smażonych warzyw i ułożyć je na farszu z makaronem. Ale potem weź je trochę większe.
Krok 5:
SOS rozcieńczyć wodą i zalać gniazda mięsem mielonym tak, aby płyn pokrywał je w 2/3. Mam domowy sos pomidorowy z dodatkiem papryki, nie jest gęsty ani bogaty, więc dodałem trochę wody. Jeśli weźmiesz koncentrat pomidorowy lub keczup, weź więcej wody. Przykryj patelnię i umieść na średnim ogniu. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj gniazda przez 20 minut pod przykryciem.
Krok 6:
Jeśli sos zagotuje się przed gotowaniem gniazd, dodaj trochę gorącej wody na patelnię. Gotowe makarony & quot; gniazda & quot; podawaj natychmiast po ugotowaniu. Na każdym talerzu ułóż po jednym lub dwóch kubkach makaronu z mielonym mięsem, posypując je startym serem. Smacznego!
takie gniazda z mielonym mięsem gotowane na patelni podobały mi się moja rodzina i ja. Okazało się, że danie jest oryginalne w swojej prezentacji. Świeżo przygotowane "gniazda" okazały się pyszne (wziąłem je z pszenicy durum), mięso mielone było soczyste, wszystko razem bardzo harmonijnie. Ale kiedy ostygną, nawet jeśli tylko trochę, makaron staje się miękki, bez smaku. Dlatego nie polecam pozostawania przy kolacji.
dokładnie te same "gniazda" można ugotować w piekarniku. Ale tutaj musisz pamiętać, aby nie wysuszyć makaronu, albo że powinno być dużo płynu, albo upiec wcześniej ugotowany makaron. I obowiązek obficie posypać startym serem, aby w piekarniku powstała apetyczna skórka.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Gniazdo makaronu - 346 kcal/100g