cienkie tortille na patelni z nadzieniem

proste, łatwe, ze zwykłych produktów! Dla całej rodziny! Cienkie tortille na patelni z nadzieniem nie wymagają specjalnych składników i są czasochłonne. Proste ciasto przaśne na wrzącej wodzie i dowolne nadzienie według uznania i smaku! I są smażone w ciągu kilku minut! Szybko i łatwo!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 71 % 29 g
194 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienkie tortille z nadzieniem na patelni? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Zagotuj wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, aby uwolnić ją od ewentualnych niepotrzebnych cząstek i nasycić tlenem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wrzącą wodę do przestronnej miski, dodaj sól i olej roślinny. Wszystko mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do płynnej mieszanki. Nie wysypuj całej mąki na raz, zostaw około 3-4 łyżki.L mąka może potrzebować mniej lub więcej niż określona ilość, ponieważ ma różne właściwości i właściwości. Lepiej dodać mąkę podczas ugniatania, aby ciasto nie było zbyt strome.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko najpierw łyżką. W razie potrzeby dodaj odstawioną mąkę, wyrabiając ciasto rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest miękkie, giętkie, nie przykleja się do dłoni. Zawiń go w folię spożywczą i pozostaw na stole na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadzienie do tortilli można zrobić z gotowanych ziemniaków z ziołami. Ta opcja dobrze nadaje się do chudego i wegetariańskiego menu. Ponadto do nadzienia możesz wziąć twardy i (lub) dowolny miękki ser, dodając drobno posiekane warzywa, twarożek z ziołami lub bez. Farsz ze smażonego mięsa mielonego też będzie dobry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wstępnie umyte i obrane ziemniaki pokroić na kawałki, zalać wodą. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli nadzienie zostanie wykonane z wyprzedzeniem, możesz skrócić czas gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź ugotowane ziemniaki, zetrzyj je tłuczkiem, aż znikną grudki. Schłodzić ziemniaki. Aby to się stało szybciej, możesz przenieść go do innej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj. Mam pietruszkę, możesz też wziąć koperek, zieloną cebulę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz schłodzone tłuczone ziemniaki z ziołami, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na 8-9 równych części. Przykryj ciasto ręcznikiem, aby nie pokryło się wietrzną skórką podczas formowania tortilli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Stół lekko posyp mąką, rozwałkuj każdą część ciasta na cienką okrągłą tortillę o średnicy około 18-19 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż cienką warstwę 1 łyżki na połowie tortilli. L. ze zjeżdżalnią nadzienia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj nadzienie drugą połową tortilli, dobrze dociśnij krawędzie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Aby kształt tortilli był równy i schludny, przytnij go wałkiem do ciasta bardzo blisko krawędzi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasmaruj patelnię pędzlem do gotowania cienką warstwą oleju roślinnego. Na nieco ponadprzeciętnym ogniu podsmaż tortillę z jednej strony, aż pojawią się rumiane plamki, około 3 minut. Podczas gotowania ciasta możesz rozwałkować następny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie odwróć tortillę na drugą stronę i przyrumień ją po drugiej stronie w ten sam sposób. Podobnie usmaż resztę tortilli z ciasta, za każdym razem smarując patelnię olejem. Możesz smażyć dwie tortille na raz, jeśli pozwala na to Rozmiar patelni.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj cienkie tortille z nadzieniem na ciepło. Mogą być alternatywą dla chleba, można je podawać ze śmietaną lub dowolnym sosem. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy