Znajdź oryginalne wypróbowane przepisy na szkliwione sery na stronie znanych i nowych smakach gastronomicznych 1000.menu. Oceń wariacje z różnymi czekoladami, kakao, wanilią. Wzbogać smak deseru jagodami, kandyzowanymi owocami, rodzynkami. Wypróbuj wersje ze skondensowanym mlekiem lub śmietaną. Zdobądź za każdym razem nieopisanie pyszną fantazję!
piękno domowej roboty przysmaku polega na tym, że kucharz wie na pewno, że nie zawiera żadnych chemicznych barwników ani konserwantów. Aby przygotować ten lekki deser, potrzebujesz wystarczająco suchego twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu. I lepiej użyć domu. Wszystko inne będzie zależeć tylko od osobistego gustu i wyobraźni. Lukier będzie wymagał wysokiej jakości czekolady bez wypełniaczy.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na szkliwione sery:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
twaróg | 156 | 16.4 | 10 | 0 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
kakao w proszku | 374 | 24.2 | 17.5 | 32 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
jogurt | 68 | 5 | 3.5 | 3.5 |
ciekawy przepis:
1. Podziel czekoladę na małe kawałki. Włóż do miski. Umieścić w łaźni wodnej.
2. Dusić na małym płomieniu, aż czekolada się rozpuści. Usuń z ognia wraz z łaźnią wodną (aby czekolada szybko się nie zestaliła).
3. Rozłóż czekoladę grubą warstwą na ściankach silikonowych foremek do muffinek.
4. Wyjmij formy na 10 minut w zamrażarce.
5. Ubij twarożek mikserem ze skondensowanym mlekiem i odrobiną zmiękczonego masła.
6. W razie potrzeby dodaj rodzynki, kandyzowane owoce, suszone morele lub jagody.
7. Wypełnij zamrożone formy czekoladowe słodką masą serową.
8. Wygładź powierzchnię.
9. Umieść w zamrażarce jeszcze przez dziesięć minut.
10. Po odpowiednim czasie wyjmij schłodzony przedmiot i całkowicie przykryj pozostałą czekoladą.
11. Ponownie włóż do zamrażarki, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
12. Delikatnie podważając krawędzie formy silikonowej, oddziel ją od warstwy czekolady w kółko i usuń z sera.
pięć najszybszych przepisów na sery glazurowane:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
serki twarogowe glazurowane | 40 min | 381 | +187 |
sery glazurowane ze skondensowanym mlekiem | 1 h | 344 | +38 |
ser oszklony waniliowy | 1 h 20 min | 315 | +34 |
szkliwiony ser | 1 h 40 min | 325 | +68 |
ser oszklony czekoladą | 2 h 30 min | 369 | +33 |
przydatne wskazówki:
• zamiast skondensowanego mleka można użyć cukru pudru i bitej śmietany jako słodzika.