skład / składniki
gotowanie krok po kroku
sałatka ze świeżych pomidorów. Robię sałatkę ze świeżych pomidorów według tego przepisu kulinarnego dla mojego teścia. Takie jedzenie nadaje się na letni stół i na Zimowe Spotkania. Przepis wziąłem z jednej starej książki, którą otrzymałem od mojej babci bez okładki, ale wszystko, co gotowałem według przepisów z tych stron, jest bardzo smaczne i pięknie się okazuje.
więc biorę świeże pomidory, dowolną ilość. W tym przypadku moją ulubioną odmianą pomidorów jest "serce byka". Pomidory oczywiście najpierw myję, a następnie kroję wzdłuż rdzenia. To, co się stało, układam na półmisku z przekąskami, posypuję solą i suszoną bazylią. Do tej przekąski idealna jest suszona bazylia. Zostawiam to wszystko na godzinę, w międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Aby to zrobić, wymieszaj musztardę, czerwony ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek na gładką konsystencję i dopraw przekąskę, w razie potrzeby udekoruj zielenią kolendry. Możesz podawać z wódką i daniami mięsnymi. Ta przekąska wygląda pięknie na białej zastawie stołowej. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g