Letnia sałatka ze świeżych pomidorów

lekka sałatka warzywna będzie odpowiednia zarówno latem, jak i zimą!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
70 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

sałatka ze świeżych pomidorów. Robię sałatkę ze świeżych pomidorów według tego przepisu kulinarnego dla mojego teścia. Takie jedzenie nadaje się na letni stół i na Zimowe Spotkania. Przepis wziąłem z jednej starej książki, którą otrzymałem od mojej babci bez okładki, ale wszystko, co gotowałem według przepisów z tych stron, jest bardzo smaczne i pięknie się okazuje.
więc biorę świeże pomidory, dowolną ilość. W tym przypadku moją ulubioną odmianą pomidorów jest "serce byka". Pomidory oczywiście najpierw myję, a następnie kroję wzdłuż rdzenia. To, co się stało, układam na półmisku z przekąskami, posypuję solą i suszoną bazylią. Do tej przekąski idealna jest suszona bazylia. Zostawiam to wszystko na godzinę, w międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Aby to zrobić, wymieszaj musztardę, czerwony ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek na gładką konsystencję i dopraw przekąskę, w razie potrzeby udekoruj zielenią kolendry. Możesz podawać z wódką i daniami mięsnymi. Ta przekąska wygląda pięknie na białej zastawie stołowej. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy