majonez w blenderze z musztardą

Najlepszy przepis na domowy majonez. Smaczne i niedrogie! Wielu pamięta smak majonezu & quot; prowansalskiego & quot;, sprzedawanego w delikatesach w latach osiemdziesiątych, który niedawno stał się przeszłością XX wieku. Pomimo tego, że dziś w sklepach wybór majonezu jest ogromny, dość trudno jest znaleźć ten sam smak, znany z dzieciństwa. Dlatego musiałem przypomnieć sobie kulinarny przepis na majonez usłyszany gdzieś w głębokim dzieciństwie & quot; Domowy Prowansal", który nawet w tych odległych latach niektóre gospodynie domowe gotowały własnymi rękami, uważając go za smaczniejszy i zdrowszy niż sklep.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 91 % 64 g
węglowodany 1 % 1 g
597 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie wymieszaj jajko, musztardę, olej słonecznikowy, sól, cukier, sok z cytryny

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wkładam do miski blendera i ubijam przez kilka minut ze średnią prędkością, z przerwami co minutę. Okółek to taka okrągła dysza z otworami do ubijania koktajli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowy majonez jest biały i lekko pokryty białą pianką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenoszę majonez & quot; prowansalski & quot; do małego pojemnika i wkładam do lodówki na kilka godzin w celu zagęszczenia. Po tym czasie mogą wypełnić dowolne jedzenie, na przykład danie koronne każdego świątecznego stołu - sałatkę "Olivier", która na całym świecie nazywa się "rosyjskim".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

powiedziałem, jak gotować mainez "prowansalski domowy" zgodnie ze wszystkimi zasadami, ale jeśli nie ma blendera, odpowiedni jest również mikser, a nawet trzepaczka do ubijania kremu cukierniczego. Będziesz musiał ubijać trzepaczką przez dziesięć minut, tak jak robili to ćwierć wieku temu, wtedy majonez okaże się nostalgiczny nie tylko pod względem smaku, ale także metody gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy