skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dokładnie wymieszaj jajko, musztardę, olej słonecznikowy, sól, cukier, sok z cytryny
Krok 3:
Wkładam do miski blendera i ubijam przez kilka minut ze średnią prędkością, z przerwami co minutę. Okółek to taka okrągła dysza z otworami do ubijania koktajli.
Krok 4:
Gotowy majonez jest biały i lekko pokryty białą pianką.
Krok 5:
Przenoszę majonez & quot; prowansalski & quot; do małego pojemnika i wkładam do lodówki na kilka godzin w celu zagęszczenia. Po tym czasie mogą wypełnić dowolne jedzenie, na przykład danie koronne każdego świątecznego stołu - sałatkę "Olivier", która na całym świecie nazywa się "rosyjskim".
Krok 6:
Smacznego!
powiedziałem, jak gotować mainez "prowansalski domowy" zgodnie ze wszystkimi zasadami, ale jeśli nie ma blendera, odpowiedni jest również mikser, a nawet trzepaczka do ubijania kremu cukierniczego. Będziesz musiał ubijać trzepaczką przez dziesięć minut, tak jak robili to ćwierć wieku temu, wtedy majonez okaże się nostalgiczny nie tylko pod względem smaku, ale także metody gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g