Sałatka z rukoli z musztardą i orzechami włoskimi
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
opiekaj orzechy włoskie na patelni na małym ogniu przez około 5 minut, aż zaczną pachnieć, posiekaj.
trzepaczką ubić musztardę i ocet winny, dodać sól i pieprz. Kontynuując ubijanie powoli wlej oliwę z oliwek. Rozerwij sałatkę rękami i dodaj do mieszanki musztardowo-olejowej. Posyp orzechami włoskimi i podawaj-sałatka z rukoli z musztardą i orzechami włoskimi jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g