kanapki ze śledziem i cytryną

urocza i pyszna przekąska na świąteczny stół! Bardzo podobało mi się połączenie produktów-czarny chleb, masło, śledź... Smaczne, zdrowe, niedrogie. Kanapki ze śledziem są również proste. Na święta to samo!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 43 % 18 g
węglowodany 38 % 16 g
259 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie postaram się szczegółowo opisać, jak zrobić kanapki ze śledziem i czarnym chlebem na szaszłykach. Bierzemy produkty zgodnie z listą i najpierw zajmiemy się przygotowaniem śledzia - to najdłuższy etap, wtedy wszystko będzie znacznie szybsze. Śledzie kroimy w filety i kroimy w małe poprzeczne plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Łączymy warzywa w małej misce z masłem i wszystko dobrze mielimy, aż będzie gładkie.. Najważniejsze jest, aby kupić dobre i wysokiej jakości masło, ale w żadnym wypadku nie spread ani margaryna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Chleb kroimy na małe, zgrabne kawałki jednego rozmiaru i jednego kształtu - jak mówią, na jeden kęs, rozprowadzamy je cienką warstwą" koperkiem & quot; masłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na każdą kromkę chleba z masłem kładziemy kawałek fileta śledziowego i & quot; ósemkę & quot; plasterek cytryny. Jeśli chcesz, możesz naprawić kanapki wielokolorowymi szaszłykami-dzięki czemu będą wyglądać atrakcyjniej i wygodniej będzie je brać i jeść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mamy takie oryginalne kanapki z przekąskami! Układamy je na dużym płaskim naczyniu i kładziemy na stole między innymi smakołykami. Smacznego!

proponuję przygotować takie wspaniałe kanapki ze śledziem na szaszłykach z okazji zbliżającej się uroczystości. Te mini kanapki będą wyglądać świetnie i reprezentacyjnie na świątecznym stole i będą doskonałym towarzystwem dla innych przekąsek. Często rozpieszczam moich gości taką ucztą, która jest idealna do napojów o niskiej zawartości alkoholu, a także mocniejszych napojów. Zwykle zaczynam układać menu na kilka dni przed planowaną znaczącą datą. Jeśli zawiera kanapki ze śledziem, kupuję świeżo mrożony śledź i solę go na różne sposoby: na sucho lub w marynacie. Następnie kroję i postępuję zgodnie z przepisem. A czasami, gdy goście przychodzą niespodziewanie, kupuję w sklepie gotowy filet rybny, aby nie tracić czasu na rzeźbienie. Następnie cały proces zajmuje kilka sekund. Najbardziej podoba mi się ta opcja, z czarnym chlebem - z białym chlebem nie jest tak smaczny, jak moim zdaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy