krem z jogurtu naturalnego na żelatynie jest gęsty

Łatwy w przygotowaniu i pyszny, do każdego wypieku! Krem z jogurtu naturalnego na żelatynie jest jednym z najłatwiejszych zarówno pod względem sposobu przygotowania, jak i stosowania kremu do warstw ciast. Krem jogurtowy, przygotowany na bazie jogurtu i żelatyny, doskonale komponuje się z owocami i ciastami biszkoptowymi. Ciasta o tej kompozycji są bardzo delikatne, lekkie i niezbyt wysokokaloryczne. Zamiast żelatyny można użyć gotowego zagęszczacza do śmietany, proces gotowania jest skrócony. Ale krem jest smaczniejszy z dodatkiem żelatyny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 58 % 23 g
225 kcal
IG: 4 / 4 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania kremu. Jogurt musi być użyty do przygotowania tego naturalnego, gęstego kremu bez różnych dodatków smakowych i aromatycznych. Oprócz jogurtu potrzebujesz tłustej i świeżej śmietany. Żelatynę należy wcześniej przygotować do kremu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Z reguły żelatynę należy zalać zimną wodą i pozostawić na pół godziny, aby pęczniała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść miskę żelatyny na małym ogniu, ciągle mieszając, pozwól żelatynie się rozproszyć. Nie można doprowadzić mieszaniny do wrzenia, w przeciwnym razie żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Możesz użyć żelatyny Instant lub liściastej, która nie wymaga czasu na pęcznienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do miski blendera. Muszą być zimne. Dodaj cukier puder, dodaj łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kryształków kwasu cytrynowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko dokładnie, aż uzyskasz gęste szczyty. Gdy śmietana jest dobrze ubita, można dodać następujące składniki. Sprawdzenie gotowości bitej śmietany jest proste, wystarczy odwrócić miskę, w której została ubita. Krem powinien pozostać na swoim miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ostrożnie wlej schłodzoną rozpuszczoną żelatynę do tego pojemnika. Musisz wlać go cienkim strumieniem, jednocześnie ubijając drugą ręką trzepaczką lub blenderem z małą prędkością.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj jogurt do powstałej masy (najpierw należy go również dobrze schłodzić) i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby masa się nie osiadła. Krem jest gotowy. Konieczne jest umieszczenie pojemnika z kremem na 20 minut w lodówce, aby ostygł i lekko zamarzł. Teraz możesz ułożyć ciasta biszkoptowe kremem. Ten krem nadaje się do innych deserów i wypieków. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy