mrowisko z kruchym ciasteczkiem

pyszny przysmak na herbatę z rodziną i nie tylko! Mrowisko jest proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga czasu na pieczenie ciast, ciasta. Pomimo łatwości przygotowania, Wiele osób lubi go nie tylko dzieci, ale także dorośli.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 25 g
węglowodany 60 % 48 g
578 kcal
IG: 2 / 58 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Oprócz standardowego zestawu produktów możesz dodać orzechy, czekoladę, sezam lub mak do dekoracji ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasteczka na ciasto lepiej używać kruchego, kruchego, cukru. Łamiemy ciasteczka na małe kawałki, możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka do ciasta, zwijając ciasteczka w torbie. Możesz oczywiście zrobić to szybciej za pomocą blendera, ale najważniejsze jest, aby zatrzymać się na czas, aby wszystkie ciasteczka nie zamieniły się w okruchy, niektóre ciasteczka powinny być kawałkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mleko skondensowane można kupić od razu gotowe gotowane, ale będzie smaczniejsze, jeśli mleko skondensowane zostanie ugotowane samodzielnie, można je gotować bezpośrednio w słoiku przez około 2 godziny w rondlu z wodą. W misce rozprowadzamy skondensowane gotowane mleko, dodajemy zmiękczone masło. Aby uzyskać piękniejszy kolor i przyjemny czekoladowy posmak, możesz dodać kilka łyżek kakao. Mieszaj mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję kremu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce rozprowadzamy kruche okruchy z Ciasteczek i napełniamy je śmietaną ze skondensowanego mleka, dobrze mieszamy, aby wszystkie ciasteczka były nasączone kremem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż masę na płaskim naczyniu, delikatnie czystymi rękami nadając ciastu kształt mrowiska. Ciasto można posypać makiem, startą czekoladą lub okruchami ciastek. Wysyłamy puste ciasto do lodówki na 3 godziny w celu zestalenia. Po schłodzeniu ciasto można łatwo pokroić na kawałki. Ciasto podajemy na świąteczny stół lub na herbatę z rodziną. Smacznego!

ciasto "mrowisko" w naszym kraju powstało w czasach radzieckich, kiedy nie było specjalnej obfitości produktów do przygotowywania deserów i wypieków, przedsiębiorcze gospodynie domowe wymyśliły taki przepis z tego, co było dostępne i było pod ręką. Istnieje jednak inna opinia, że przepis na "mrowisko" sięga popularnego w USA "ciasta lejkowego", chociaż zasada przygotowania tego ostatniego (gotowanie ciasta parzonego w oleju) jest zupełnie inna niż ulubiony przez wielu"mrowisko".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy