skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Oprócz standardowego zestawu produktów możesz dodać orzechy, czekoladę, sezam lub mak do dekoracji ciasta.
Krok 2:
Ciasteczka na ciasto lepiej używać kruchego, kruchego, cukru. Łamiemy ciasteczka na małe kawałki, możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka do ciasta, zwijając ciasteczka w torbie. Możesz oczywiście zrobić to szybciej za pomocą blendera, ale najważniejsze jest, aby zatrzymać się na czas, aby wszystkie ciasteczka nie zamieniły się w okruchy, niektóre ciasteczka powinny być kawałkami.
Krok 3:
Mleko skondensowane można kupić od razu gotowe gotowane, ale będzie smaczniejsze, jeśli mleko skondensowane zostanie ugotowane samodzielnie, można je gotować bezpośrednio w słoiku przez około 2 godziny w rondlu z wodą. W misce rozprowadzamy skondensowane gotowane mleko, dodajemy zmiękczone masło. Aby uzyskać piękniejszy kolor i przyjemny czekoladowy posmak, możesz dodać kilka łyżek kakao. Mieszaj mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję kremu.
Krok 4:
W głębokiej misce rozprowadzamy kruche okruchy z Ciasteczek i napełniamy je śmietaną ze skondensowanego mleka, dobrze mieszamy, aby wszystkie ciasteczka były nasączone kremem.
Krok 5:
Rozłóż masę na płaskim naczyniu, delikatnie czystymi rękami nadając ciastu kształt mrowiska. Ciasto można posypać makiem, startą czekoladą lub okruchami ciastek. Wysyłamy puste ciasto do lodówki na 3 godziny w celu zestalenia. Po schłodzeniu ciasto można łatwo pokroić na kawałki. Ciasto podajemy na świąteczny stół lub na herbatę z rodziną. Smacznego!
ciasto "mrowisko" w naszym kraju powstało w czasach radzieckich, kiedy nie było specjalnej obfitości produktów do przygotowywania deserów i wypieków, przedsiębiorcze gospodynie domowe wymyśliły taki przepis z tego, co było dostępne i było pod ręką. Istnieje jednak inna opinia, że przepis na "mrowisko" sięga popularnego w USA "ciasta lejkowego", chociaż zasada przygotowania tego ostatniego (gotowanie ciasta parzonego w oleju) jest zupełnie inna niż ulubiony przez wielu"mrowisko".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g