sos o niskiej zawartości węglowodanów z awokado a la guacamole

uniwersalny sos, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Szybki i łatwy w przygotowaniu, zawiera mniej węglowodanów niż klasyczny guacamole, może być stosowany zamiast majonezu w sałatkach, nadaje się do kurczaka, mięsa, pieczonych warzyw, nie jest zły w jajkach i pieczeni
PEAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 77 % 20 g
węglowodany 19 % 5 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

1. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć w temperaturze pokojowej. Umyj i wysusz warzywa i warzywa.

2. Usuń dojrzałe awokado (jeden kawałek średniej wielkości) ze skóry i kości, pokrój w kostkę.

3. Wyciśnij sok z limonki lub cytryny (limonka zwykle wymaga 1 sztuki, a cytryny połowy)

4. Drobno posiekaj zieloną cebulę i kolendrę (natkę pietruszki).

5. Włóż wszystko do miski blendera i posiekaj-wymieszaj na mniej lub bardziej jednorodną masę z małymi kawałkami zieleni (zwykle zajmuje to tylko minutę, ale jeśli awokado nie jest wystarczająco dojrzałe, będziesz musiał ubijać dłużej).

6. Dodaj miękkie masło do mieszanki. Zamiast tego możesz użyć tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, oleju z awokado, ghee, ghee lub rafinowanego kokosa (bez zapachu). Z masłem SOS okazuje się grubszy, kremowy i delikatny, a z płynnym warzywem lepiej nadaje się do sosu sałatkowego).

7. Posolić sos do smaku.

8. Usuń ostrą paprykę z ogona i nasion i drobno posiekaj.

9. Ostra papryka ma różne pieczenie, dlatego należy ją dodać na samym końcu, a nie cały czas, ale w małych porcjach. Po każdym dodaniu i wymieszaniu lepiej spróbować mieszanki, aby kontrolować i, jeśli to konieczne, dostosować ostrość gotowego sosu. Jeśli zależy Ci nie tylko na smaku potrawy, ale także na estetyce, pamiętaj, że czerwona papryka zmiażdżona na puree razem z awokado i ziołami może dać nieapetyczny brązowy kolor. Aby temu zapobiec, lepiej jest dokładnie ubić zielone strąki, a jasne szkarłatne po prostu drobno posiekać i wymieszać z gotowym sosem, wtedy wszystko będzie piękne. Nie wpływa to jednak na smak.

10. Sos jest gotowy, możesz jeść. Należy go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.

możesz uzupełnić przepis musztardą bez cukru, użyć Nie jednego oleju, ale kombinacji różnych, dodać przyprawy i przyprawy według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy