czarna porzeczka mielona z cukrem bez obróbki cieplnej

witaminowa uczta dla wszystkich słodyczy! Wspaniały przepis na przygotowanie i konserwację pachnącej czarnej porzeczki startej z cukrem bez wstępnego gotowania i obróbki cieplnej, która z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 70 g
278 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny dżem z czarnej porzeczki na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy dwa kilogramy dojrzałej czarnej porzeczki zimną wodą, którą wkładamy do durszlaka, po tym jak cała woda opadnie, przenosimy jagodę do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przechodzimy przez maszynę do mięsa z dużym grillem do odpowiedniej emaliowanej miski rzędu jednego kilograma porzeczek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do miski z jagodami przepuszczonymi przez maszynkę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj porzeczki z cukrem drewnianą łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż Pozostałe porzeczki do miski przez maszynę do mięsa i wlej kolejną część cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj cukier z jagodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej resztę cukru do miski z puree z porzeczek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj porzeczki przepuszczone przez maszynę do mięsa z dodatkiem cukru i okresowo mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, przez jedną do dwóch godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj czyste i suche sterylizowane słoiki na ugotowany dżem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowany dżem przenosimy z miski do słoików lejkiem i szczelnie zamykamy je czystymi i sterylnymi pokrywkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieszczamy słoiki z gotowanym dżemem z czarnej porzeczki do przechowywania w suchym i ciemnym miejscu, jest to możliwe w temperaturze pokojowej, ale z dala od urządzeń grzewczych.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

czarna porzeczka z cukrem bez gotowania. Cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację dżemu na zimę! Najbardziej racjonalna jest czarna aromatyczna porzeczka z cukrem bez wstępnego gotowania! Pachnąca czarna porzeczka-przydatne preparaty na zimę i zawsze najsmaczniejszy dżem! Dzięki niemu każdy deser stanie się niesamowicie smaczny i przyniesie korzyści zdrowotne. Teraz pokażę, jak po prostu przygotowuje się czarną dojrzałą porzeczkę, startą ze zwykłym cukrem lub innymi słowy szybkim dżemem bez żmudnego gotowania. Po podgrzaniu część witamin ulega zniszczeniu, dlatego do długotrwałego przechowywania jagody porzeczki są dokładnie mielone z cukrem granulowanym i przechowywane w tej formie bez obróbki cieplnej. Zawartość witaminy C w jagodach przygotowanych w ten sposób jest znacznie wyższa niż w dżemie. To pyszna uczta witaminowa dla wszystkich słodyczy! Smacznego i picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy