ciasto suche drożdże na mleku

bardzo prosty przepis na świetne ciasto do każdego wypieku! Często gotuję wypieki i aby proces gotowania tego jedzenia był szybszy, używam kulinarnego przepisu na szybkie ciasto drożdżowe. Z jego pomocą możesz gotować słodkie i pikantne wypieki smażone lub pieczone teraz podzielę się z Tobą sposobem jego przygotowania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 68 % 40 g
275 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc zaczynamy od rozcieńczenia suchych drożdży w podgrzanym mleku

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z wymieszanym cukrem piaskowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przesiej mąkę przez sito do pojemnika,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej do niego drożdże rozpuszczone w mleku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw naszą masę do fermentacji przez 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj jajko

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Olej roślinny

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli pozostała mąka, wymieszaj ją i Posol

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj i ugniataj w elastyczne, jednorodne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Zwykle zajmuje to około 10 minut, nie oszczędzaj na to czasu i wysiłku. Od tego zależy jakość Twoich wypieków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po tym, jak ciasto zostanie odpowiednio ugniatane, uderzymy je o stół, stanie się bardziej miękkie, wydostanie się z niego nadmiar powietrza.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz tworzymy gładką kulkę z ciasta i zostawiamy ją dosłownie na kilka minut. raz po tym możesz użyć ciasta zgodnie z jego przeznaczeniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz upiec ciasta, ciasta i cokolwiek chcesz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy