sos tatarski z majonezem ogórkowym szczypiorkiem

świetny sos nada każdemu daniu nowy, pyszny smak! Oryginalną metodą przygotowania kamienia nazębnego jest technologia przygotowania emulsji, tylko jako podstawa tutaj, w przeciwieństwie do tego samego majonezu, nie przyjmuje się surowego, ale gotowanego żółtka jaja. Niezbędnym składnikiem sosu jest zielona cebula. Opcjonalne, ale popularne dodatki to rozdrobnione ogórki kiszone, czosnek i kapary.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 90 % 54 g
węglowodany 5 % 3 g
509 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

1. W misce wymieszaj drobno posiekane ogórki, szczypiorek, natkę pietruszki i tarhun. Dodaj majonez, sok z cytryny, musztardę Dijon, sos Worchester. Wymieszać.
2. Sól i pieprz do smaku. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy