sos na śmietanie z sokiem z cytryny koperkiem musztardowym

nadaj potrawom odrobinę pikanterii dzięki nowemu sosowi! Dzięki temu sosowi ryba ujawni swój smak w nowy sposób, warzywa staną się jeszcze bardziej apetyczne, a sałatki zaczną inspirować cię do nowych kulinarnych wyczynów!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 71 % 20 g
węglowodany 18 % 5 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. W misce rozprowadzamy śmietanę, dodajemy do niej musztardę, ubijamy masę trzepaczką.

2. Wlej sok z cytryny do sosu, wymieszaj.

3. Dodaj sól do smaku.

4. Koperek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, drobno posiekać nożem.

5. Dodaj posiekany koperek do sosu, wymieszaj, Wyślij do lodówki na 30 minut.

podajemy na stół w pięknym sosie dekorując według własnych upodobań :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy