SOS blue cheese z majonezem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
czosnek obrać i wycisnąć przez prasę, cebulę obrać i drobno posiekać.
ser włożyć do miski, lekko zetrzeć trzepaczką lub widelcem.
dodaj majonez, śmietanę do sera, ubij trzepaczką.
nie przestając mieszać, dodaj beztłuszczową śmietanę, a następnie wlej mleko.
włóż przygotowaną cebulę i czosnek do miski z pozostałymi składnikami, wymieszaj.
wlej sos Worcester, dodaj sól i zmielony czarny pieprz, sok z cytryny. W razie potrzeby dostosuj ilość przypraw do swojego gustu.
sos jest gotowy i można go natychmiast podać lub wstępnie schłodzić.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g