gruziński sos z kolendrą i przyprawami z koncentratu pomidorowego

SOS kolendrowy nada potrawom mięsnym jasny smak. SOS kolendrowy to niezbędny dodatek do grilla! Umiarkowanie ostry, pachnący, przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Przygotowanie sosu jest bardzo proste i szybkie, nie wymaga nawet obróbki cieplnej.
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 73 % 11 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Obierz cebulę, drobno posiekaj.

2. Umyj kolendrę, osusz, posiekaj nożem.

3. W moździerzu zetrzyj groszek czarnego pieprzu kolendrą i solą.

4. Połącz cebulę i kolendrę, dodaj koncentrat pomidorowy, wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej, dodaj starte przyprawy.

5. Dokładnie wymieszaj sos i dodaj ocet(jeśli zamierzasz użyć sosu od razu, możesz pominąć ocet).

wszystko, możesz spróbować!

sos doskonale uzupełni szaszłyki i inne dania mięsne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy