forszmak z jajkami jabłko cebula bochenek i masło

bardzo ciekawe danie kuchni żydowskiej. Gotuj! Forshmak to starożytne danie żydowskie, bardzo harmonizujące z dodatkami ziemniaczanymi, a także smaczne, aby po prostu rozsmarować je na chlebie. Wszystkim miłośnikom śledzia na pewno się spodoba. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wszystko jest bardzo proste, spróbuj!
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
187 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jajka gotujemy na twardo, obieramy i przepuszczamy przez maszynę do mięsa.

filety śledziowe są również przepuszczane przez maszynę do mięsa.

umyj Jabłko, pokrój na kawałki, usuwając skrzynkę nasienną. Przechodzimy przez maszynę do mięsa. Obierz i posiekaj cebulę za pomocą maszynki do mięsa.

zwilż kawałek bochenka wodą (zimną), dobrze wyciśnij ,posiekaj (za pomocą maszynki do mięsa lub blendera).

wymieszaj wszystkie składniki w jednym pojemniku, dodaj zmiękczone masło, sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i przenieś do ulubionej salaterki.

Udekoruj forshmak świeżymi ziołami i podawaj.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy