skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko przygotować sałatkę z pomidorów, ogórków, sera Fetax z pstrągiem i oliwkami w sosie, który z pewnością spodoba się wielu smakom? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania pysznej sałatki greckiej w nowy sposób.
Krok 2:
Aby przygotować sos, weź małą miskę i wlej do niej jedną trzecią łyżeczki mieszanki czarnej i czerwonej papryki, jedną trzecią łyżeczki chmielu-suneli, jedną łyżkę suszonej pietruszki, bazylii i kopru, a następnie dodaj do miski dwa ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.
Krok 3:
Wlej czterdzieści mililitrów sosu sojowego i czterdzieści mililitrów oliwy z oliwek do miski z przyprawami.
Krok 4:
Wyciśnij i dodaj sok z połowy cytryny do miski.
Krok 5:
Dodaj dwie do trzech łyżek solanki z oliwek do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Dobrze opłucz pięćdziesiąt do sześćdziesięciu gramów liści sałaty, a następnie osusz je ręcznikami papierowymi i posiekaj na duże kawałki, które z kolei rozłóż równomiernie na dużym talerzu, a następnie pokrój jeden średni ogórek na dość duże kawałki i rozłóż na talerzu na liściach sałaty.
Krok 7:
Pokrój dwa pomidory na duże kawałki i rozłóż na talerzu,a następnie pokrój połowę papryki na średnie kawałki, które rozłóż na talerzu na resztę warzyw i równomiernie rozprowadź.
Krok 8:
Rozłóż piętnaście czarnych oliwek na wspólnym talerzu, a następnie sto gramów sera Fetax, który wcześniej pokrój w średnią kostkę.
Krok 9:
Pokrój na średnie kawałki dwieście gramów pstrąga ze świeżego suchego solenia, które w razie potrzeby można zastąpić dowolną inną czerwoną rybą, a następnie ułóż na wspólnym talerzu w jednolitej warstwie.
Krok 10:
Obficie polej zebraną sałatkę przygotowanym wcześniej sosem dressingowym.
Krok 11:
Ułóż gotowaną sałatkę na małych porcjach i podawaj na świątecznym stole.
Krok 12:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
Sałatka grecka jest tradycyjna nie tylko w samej Grecji, ale także dość daleko poza jej granicami, zdobyła wielką miłość i popularność w naszym kraju i na całym świecie ze względu na doskonały smak i łatwość przygotowania. Przygotuj soczystą, pachnącą, nieporównywalnie smaczną i niesamowicie delikatną sałatkę grecką i ciesz się jej niepowtarzalnym smakiem. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ser Fetax - 261 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g