Sałatka grecka z pstrągiem i serem Fetax

wspaniała sałatka o niezapomnianym smaku w nowy sposób! Proste i szybkie w przygotowaniu danie z pomidorów, ogórków, sera Fetax i pstrąga w pikantnym sosie, które mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 26 % 5 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko przygotować sałatkę z pomidorów, ogórków, sera Fetax z pstrągiem i oliwkami w sosie, który z pewnością spodoba się wielu smakom? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania pysznej sałatki greckiej w nowy sposób.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sos, weź małą miskę i wlej do niej jedną trzecią łyżeczki mieszanki czarnej i czerwonej papryki, jedną trzecią łyżeczki chmielu-suneli, jedną łyżkę suszonej pietruszki, bazylii i kopru, a następnie dodaj do miski dwa ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej czterdzieści mililitrów sosu sojowego i czterdzieści mililitrów oliwy z oliwek do miski z przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij i dodaj sok z połowy cytryny do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj dwie do trzech łyżek solanki z oliwek do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze opłucz pięćdziesiąt do sześćdziesięciu gramów liści sałaty, a następnie osusz je ręcznikami papierowymi i posiekaj na duże kawałki, które z kolei rozłóż równomiernie na dużym talerzu, a następnie pokrój jeden średni ogórek na dość duże kawałki i rozłóż na talerzu na liściach sałaty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój dwa pomidory na duże kawałki i rozłóż na talerzu,a następnie pokrój połowę papryki na średnie kawałki, które rozłóż na talerzu na resztę warzyw i równomiernie rozprowadź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż piętnaście czarnych oliwek na wspólnym talerzu, a następnie sto gramów sera Fetax, który wcześniej pokrój w średnią kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój na średnie kawałki dwieście gramów pstrąga ze świeżego suchego solenia, które w razie potrzeby można zastąpić dowolną inną czerwoną rybą, a następnie ułóż na wspólnym talerzu w jednolitej warstwie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obficie polej zebraną sałatkę przygotowanym wcześniej sosem dressingowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowaną sałatkę na małych porcjach i podawaj na świątecznym stole.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

Sałatka grecka jest tradycyjna nie tylko w samej Grecji, ale także dość daleko poza jej granicami, zdobyła wielką miłość i popularność w naszym kraju i na całym świecie ze względu na doskonały smak i łatwość przygotowania. Przygotuj soczystą, pachnącą, nieporównywalnie smaczną i niesamowicie delikatną sałatkę grecką i ciesz się jej niepowtarzalnym smakiem. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ser Fetax - 261   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy