pasta orzechowa z czekoladą i miodem

niedrogi, sycący, pyszny i łatwy do przygotowania deser. Jest to również wyjątkowy produkt w domu. W końcu pastę orzechową można jeść nie tylko łyżką dla przyjemności. Posmarowany zwykłym porankiem lub wieczorem herbatą, kawą lub mlekiem tostem lub kawałkiem miękkiej bułki lub ciastem w święta – jest niezapomniany. Możesz też dodać go do domowych lodów, do wypieków, sosu, śmietany itp. To, plus, doskonały i satysfakcjonujący Analog szybkich deserów w poście.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 20 g
tłuszcze 46 % 38 g
węglowodany 30 % 25 g
545 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od patelni - niech się rozgrzeje na małym ogniu, a my będziemy kontynuować. Jeśli kupiłeś orzeszki ziemne w pudełkach, uwolnij je, to znaczy zasiej je jak nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie, aby pasta nie miała obcych zapachów, posortuj orzeszki ziemne. I wskazane jest, aby pozbyć się śmieci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czy patelnia jest już dobrze podgrzana? Przez dobrze mam na myśli stan, w którym z patelni wydobywa się lekki dym. Więc wkładamy tutaj orzechy. Smażyć na dużym ogniu, stale obracać szpatułką. Nie pozwól, aby orzeszki ziemne się przypaliły!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczywiste jest, że łuska pozostaje na schłodzonych orzechach. Musimy się go pozbyć, bo pasta się zepsuje. Trzem je między dłońmi i opróżniamy wszystkie dodatkowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I natychmiast wyślij do blendera, kredą do stanu średniej wielkości okruchów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do jakiego stopnia w ogóle szlifować? To zależy od konsystencji, jaką chcesz uzyskać pastę. Na tym etapie dodałem sól i cukier. Włączmy i zmielimy orzechy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włożyłem miód. I przewijałem ponownie, aż wszystko się wymieszało.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I-ostatni składnik, olej roślinny. Dodaj kroplę i nie wyłączaj blendera. I tak dalej – dopóki nie zrozumiesz, że masz odpowiednią konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I może być delikatna, jak na zdjęciu z góry, lub taka jak na tym – w słoiku jednak nie wytrzymuje długo, ponieważ nie można jej nie zjeść od razu! Nie zapomnij udekorować czymś przed podaniem, natarłam czekoladę.

i więcej porad

orzechy smażymy w jednej warstwie - więc lepiej się usmażą.

orzeszki ziemne można również przygotować w piekarniku-niech się zrumienią.

możesz wybrać jedną rzecz-cukier lub miód, melasę lub syrop.

regulacja ilości oleju jest prosta-jeśli chcesz grubszą pastę, włóż mniej oleju i odwrotnie. Tylko nie wylewaj go od razu!

można zrobić solony makaron. Następnie zamiast cukru wkładamy przyprawy i regulujemy stężenie oleju.

ogólnie rzecz biorąc, wiele składników łączy się z orzeszkami ziemnymi w makaronie. Na przykład czekolada lub inny rodzaj orzechów itp.

jeśli podążasz za figurą, zmniejsz ilość słodyczy lub masła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy