ciasto francuskie na wodzie z solą i masłem

proste i wygodne ciasto można przygotować w domu-naturalne i smaczne! To ciasto na samsę jest uniwersalne-samsę można z niego upiec tego samego dnia lub zamrozić ciasto na co najmniej miesiąc. I każdego dnia będziesz wiedział, że soczysta, chrupiąca i pachnąca domowa Samsa przygotuje cię "raz lub dwa"!
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 65 % 33 g
266 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Wodę można lekko podgrzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść sól w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę (300 g) na stole lub w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób dziurę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Partiami wlewając wodę, zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Przykryj ciasto wilgotną szmatką lub zawiń w folię i pozostaw na pół godziny. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 2-4 części w zależności od wielkości stołu. Mój stół jest mały, więc 4 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odkurzając stół mąką, rozwałkuj cienko, jak możesz, ale aby się nie rozerwał. Mówią, że dobrze jest odkurzyć ciasto skrobią - wtedy toczy się do uderzającej cienkości. Pożądane jest, aby rozwałkować warstwę ciasta w kształcie zbliżonym do prostokąta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj rozwałkowaną warstwę ciasta olejem i zwiń w ciasną rolkę, lekko rozciągając ciasto. To da lepszą gęstość. Jeśli olej jest ciepły, ciasto może zacząć pękać po złożeniu. W takim przypadku spróbuj go schłodzić-Otwórz okno, włącz klimatyzator lub wentylator (tylko po to, aby mąka się nie napompowała).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami ciasta, tylko podczas zwijania, teraz zawiń poprzednią rolkę w nasmarowaną warstwę ciasta. Wyobraź sobie, ile będzie warstw!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić ciasto przed przygotowaniem samsy-włożyć do lodówki lub zamrażarki. Tnę i na desce wkładam do zamrażarki. Możesz zwinąć ślimaka i położyć na talerzu. Jeśli gotujesz tego samego dnia lub następnego, wystarczy godzina w lodówce lub 15 minut w zamrażarce.

jeśli przygotowujesz ciasto francuskie na samsę na przyszłość-gdy ciasto stwardnieje, włóż je do zakurzonej mąką torby, zawiń i przechowuj w zamrażarce do czasu użycia. Kiedy jest to przydatne, przenieś go do lodówki na jeden dzień, aby się rozmroził.
Gotuj z miłością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy