skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Wodę można lekko podgrzać.
Krok 2:
Rozpuść sól w wodzie.
Krok 3:
Przesiej mąkę (300 g) na stole lub w misce.
Krok 4:
Zrób dziurę.
Krok 5:
Partiami wlewając wodę, zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Przykryj ciasto wilgotną szmatką lub zawiń w folię i pozostaw na pół godziny. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6:
Podziel ciasto na 2-4 części w zależności od wielkości stołu. Mój stół jest mały, więc 4 części.
Krok 7:
Odkurzając stół mąką, rozwałkuj cienko, jak możesz, ale aby się nie rozerwał. Mówią, że dobrze jest odkurzyć ciasto skrobią - wtedy toczy się do uderzającej cienkości. Pożądane jest, aby rozwałkować warstwę ciasta w kształcie zbliżonym do prostokąta.
Krok 8:
Posmaruj rozwałkowaną warstwę ciasta olejem i zwiń w ciasną rolkę, lekko rozciągając ciasto. To da lepszą gęstość. Jeśli olej jest ciepły, ciasto może zacząć pękać po złożeniu. W takim przypadku spróbuj go schłodzić-Otwórz okno, włącz klimatyzator lub wentylator (tylko po to, aby mąka się nie napompowała).
Krok 9:
Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami ciasta, tylko podczas zwijania, teraz zawiń poprzednią rolkę w nasmarowaną warstwę ciasta. Wyobraź sobie, ile będzie warstw!
Krok 10:
Schłodzić ciasto przed przygotowaniem samsy-włożyć do lodówki lub zamrażarki. Tnę i na desce wkładam do zamrażarki. Możesz zwinąć ślimaka i położyć na talerzu. Jeśli gotujesz tego samego dnia lub następnego, wystarczy godzina w lodówce lub 15 minut w zamrażarce.
jeśli przygotowujesz ciasto francuskie na samsę na przyszłość-gdy ciasto stwardnieje, włóż je do zakurzonej mąką torby, zawiń i przechowuj w zamrażarce do czasu użycia. Kiedy jest to przydatne, przenieś go do lodówki na jeden dzień, aby się rozmroził.
Gotuj z miłością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g