skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić pyszne ciasto bananowe bez pieczenia, potrzebujesz ciasteczek - najlepszy jest słodki krakers, ale odpowiednie są dowolne kruche, owsiane, kwadratowe ciasteczka o Smaku ghee, cukru, najważniejsze jest to, że jest przewiewne i kruche. Zmierz wymaganą liczbę produktów zgodnie z listą.
Krok 2:
Rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuściłem w filiżance we wrzącej wodzie. Na 25 g żelatyny instant wziąłem 120 ml wrzącej wody. Jeśli nie masz żelatyny instant-przeczytaj instrukcje na opakowaniu, jak ją prawidłowo rozcieńczyć.
Krok 3:
Gdy żelatyna jest zalana wodą, rozbij ciasteczka na małe kawałki.
Krok 4:
Umyj banany, osusz ręcznikami papierowymi, obierz i pokrój na małe kawałki. Natychmiast przygotuj dzieloną okrągłą formę do ciasta (18-20 cm średnicy). Przykryj folią spożywczą, aby krem nie przeciekał.
Krok 5:
Połącz śmietanę (20-30% tłuszczu) z cukrem (lub substytutem cukru zgodnie z instrukcją), dodaj wanilinę na czubku noża lub cukier waniliowy (około 1 łyżki). Uważaj na ilość waniliny, ponieważ przesadzenie z nią da gorycz. Ubij śmietanę mikserem, aż kryształy cukru się rozpuszczą, około 1 minuty. Śmietanę można zastąpić serem mascarpone. Wtedy smak deseru będzie przypominał tiramisu.
Krok 6:
Wlej rozpuszczoną żelatynę cienkim strumieniem do kwaśnej śmietany, nie przerywając procesu ubijania.
Krok 7:
Ubij śmietanę z żelatyną mikserem przez około minutę, nie jest to konieczne przez długi czas, ponieważ masa szybko stwardnieje.
Krok 8:
W śmietanie ułóż kawałki ciastek i bananów, szybko wymieszaj szpatułką lub łyżką.
Krok 9:
Natychmiast włóż mieszaninę do przygotowanej formy do ciasta.
Krok 10:
Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką do gotowania lub łyżką.
Krok 11:
Przykryj formę płaskim talerzem lub dokręć folią spożywczą i włóż ciasto do lodówki, aby zestaliło się.
Krok 12:
Przez godzinę w lodówce ciasto dobrze się zestali, ale można je zostawić na noc, aby jeszcze lepiej się związało.
Krok 13:
Wyjmij zamrożone ciasto z lodówki i ostrożnie uwolnij je z dzielonej formy.
Krok 14:
Przenieś ciasto na płaski talerz, doskonale trzyma kształt.
Krok 15:
Zdejmij folię spożywczą z ciasta.
Krok 16:
Weź wysokiej jakości czekoladę do dekoracji, z wysokim procentem kakao, od tego będzie zależeć smak przysmaku. Zetrzyj go na drobnej tarce. Możesz udekorować deser w inny sposób. Na przykład posyp go lekko prażonymi na suchej patelni, a następnie posiekanymi nożem lub w blenderze orzechami włoskimi. W razie potrzeby można posypać proszkiem kakaowym, płatkami kokosowymi, okruchami ciastek, posypką cukierniczą.
Krok 17:
Ostatnim akcentem jest posypanie tartej czekolady ciasteczkami, kwaśną śmietaną i bananami i podawaj z herbatą lub kawą.
Krok 18:
Tak wygląda ciasto bez pieczenia w przekroju. Ciasteczka stają się miękkie, a ciasto doskonale się kroi, nie tracąc swojego kształtu.
zamiast banana można użyć dowolnego rodzaju owoców i jagód, takich jak kiwi, świeże lub suszone wiśnie bez pestek, maliny, pomarańcze, świeże lub konserwowane brzoskwinie. Lub dodaj gorzką czekoladę połamaną na małe kawałki.
jeśli używasz żelatyny nie instant, przed użyciem przeczytaj instrukcję.
napełnij żelatynę wysokiej jakości wodą przefiltrowaną lub butelkowaną. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać ciastu nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g