sernik bez twarogu z kwaśną śmietaną z ciastek w piekarniku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ułóż śmietanę w ręczniku i zawieś na 12 godzin w chłodnym miejscu. Serum powinno z niego spłynąć.
kruszymy migdały i ciasteczka w blenderze. Topimy olej, wlewamy do okruchów, mieszamy.
rozłóż ciasteczka na dnie formy, wyrównaj.
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 i pieczemy przez 10-15 minut.
cukier z kwaśną śmietaną ubij blenderem. Wbijamy jajka po jednym na raz, kontynuując powolne ubijanie.
wlej śmietanę do formy z ciasteczkami, włóż do podgrzanej do 160 gr. piekarnik przez 40-50 minut. Nie otwieramy drzwi.
gotowy sernik z kwaśnej śmietany będzie twardszy na brzegach i bardziej miękki na środku. Niech ostygnie w piekarniku, tam się uspokoi.
następnie wkładamy sernik do lodówki na sześć godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g