dietetyczna sałatka z cukinii

Szybka niskokaloryczna sałatka z cukinii. Niskokaloryczna lekka sałatka ze świeżej młodej cukinii to najlepszy wybór do prawidłowego odżywiania, a tym bardziej na obiad! Szybki, prosty i pyszny! Gotujemy z przyjemnością
ThyraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

dziś gotujemy z młodej cukinii. Myślisz, że możesz zrobić z nich tylko naleśniki? Zapoznaj się z naszym wspaniałym przepisem, a będziesz mógł przygotować pyszną i zdrową sałatkę z młodej cukinii!
dietetyczna sałatka ze świeżej cukinii z wieloma innymi warzywami może być podawana zarówno jako dodatek do mięsa, jak i jako samodzielne danie. Dzięki dressingowi ma pikantny smak i nie ma potrzeby mówić o korzyściach-witamina na witaminie!
młoda cukinia różni się nie tylko wielkością, ma cienką skórkę, nie ma nasion i słodkawy smak, który doskonale komponuje się z innymi zdrowymi warzywami.
1. Dobrze umyj warzywa. To najważniejszy etap, Chroń swoje zdrowie przed bakteriami i innymi zagrożeniami.
2. Wysuszyć lub po prostu osuszyć papierowym lub bawełnianym ręcznikiem.
3. Pozbywamy się skórki, nasion, wierzchołków i niepotrzebnej zawartości.
4. Warzywa kroimy w następujący sposób: cukinia i papryka – małe kostki, marchew i kapusta — cienkie paski, pomidory w plasterki, warzywa bardzo drobno posiekane - posiekane.
5. Wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa w salaterce.
6. Posyp posiekanymi ziołami (ja używam pietruszki i koperku. Wszystko zgodnie ze standardem, aby nie komplikować, ale możesz również dodać zioła, które Ci się podobają).
7. Posolić zwykłą solą kuchenną.
8. Dodaj pieprz lub inne przyprawy według własnego gustu. Dodaję więcej czosnku i tak zwaną "pyszną sól".
9. Doprawiamy sałatkę dowolnym aromatycznym olejem. Może być stosowany jako najczęstszy nierafinowany Słonecznik, a także len, oliwka i inne.
można również dodać bardzo zdrowy dressing, taki jak sok z cytryny. Doda niezwykłego smaku tej sałatce + witaminom!
10. Pozostaw sałatkę na dziesięć lub piętnaście minut.
11. Udekoruj świeżymi ziołami.
12. Podajemy do stołu! Twoja sałatka jest gotowa!
smacznego!

uwaga dla gospodyni: "jeśli pokroisz cukinię i marchewkę obieraczką do warzyw, będzie wyglądać ciekawiej, a plastry wyjdą cieńsze.»

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy