sorbet z Blue Curacao

niebiański deser w kolorze błękitnym. Spróbujesz? Sorbet z Blue Curacao zaskoczy gości najpierw swoim niezwykłym kolorem, a następnie przyjemnym, przewiewnym cytrusowym smakiem. A piękny kanał sprawi, że będzie gwiazdą wieczoru!
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 27 g
147 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

Sorbet to najlepszy deser, gdy masz ochotę na coś zimnego i orzeźwiającego. Można go przygotować z prawie wszystkich jagód i owoców. Często głównym składnikiem sorbetu jest wypełniacz alkoholowy, taki jak szampan, wino lub likier.

głównym składnikiem sorbetu z Blue caracao jest likier o tej samej nazwie. Ma jasnoniebieski kolor i pomarańczowy zapach. To niezwykły kolor sorbetu sprawia, że to danie jest tak niezapomniane.

wlej sok z limonki i likier do miski, dodaj cukier. Mieszaj dokładnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić.

weź jajka i oddziel białka od żółtek. W osobnym czystym i suchym pojemniku (szklanym lub metalowym) za pomocą miksera ubij białka ze szczyptą soli. Najpierw przy niskich obrotach, stopniowo zwiększając prędkość, aż pojawią się stabilne szczyty (gęsta, bujna piana). Dobrze ubite białka dodadzą lekkości gotowemu deserowi.

stopniowo wprowadzaj mieszaninę soku z limonki i likieru do ubitej masy białkowej. Ubijaj, aż pojawią się duże pęcherzyki powietrza.

dodaj białe wino do pojemnika. Do tych celów najlepiej nadaje się wino suchych odmian. Delikatnie wymieszaj, aby masa się nie osiadła, a deser nie stracił swojej lekkości.

ostrożnie wlej sorbet do metalowego pojemnika i włóż do zamrażarki na około 3 godziny, aż całkowicie się zestali. Lepiej jest wziąć płytki i szeroki pojemnik, na przykład metalową tacę. Więc sorbet stwardnieje bardziej równomiernie.

co 20-30 minut wyjmij sorbet i wymieszaj łyżką, aby gotowy deser był przewiewny i delikatny.

gdy sorbet stwardnieje, przełóż go do misek deserowych lub kieliszków do szampana łyżką do lodów. Wcześniej miski lub szklanki lepiej umieścić w lodówce.

posyp gotowy deser proszkiem do ciasta, udekoruj pęcherzycą i natychmiast podawaj.

można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Pęcherzyca - 32   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Curacao - 236   kcal/100g

Podobne przepisy