ciasto kefirowe jak puch bez drożdży

świetny przepis na ciasto, a co najważniejsze-bez drożdży! Delikatne jak puch ciasto bez drożdży tworzy doskonałe ciasta pieczone w piekarniku lub smażone w głębokim tłuszczu. Używam go do robienia pizzy, pączków, pączków i nie tylko. Sam przepis jest bardzo prosty i spodoba się wielu gospodyniom domowym!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 73 % 37 g
243 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania ciasta kefirowego bez drożdży. Ilość cukru należy wcześniej dostosować w zależności od przyszłego produktu (pizza, ciasto, pampushki). Jeśli produkt jest słodki, ilość cukru pozostaje taka sama, jeśli produkt nie jest słodki - lepiej zmniejszyć ilość cukru. Lepiej też skupić się na swoim guście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do miski do wyrabiania ciasta, dodaj cukier granulowany, sól i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką, aby wszystkie luźne składniki się rozpuściły, a kefir zaczął się pienić. Soda musi być dodana do kefiru, a nie podczas dodawania ciasta, ponieważ jest dobrze wygaszona przez kefir.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej połowę mąki przesianej przez sito do miski i dokładnie zagniataj drewnianą łyżką. W rezultacie ciasto powinno być miękkie jak puch, więc stopniowo wprowadzamy mąkę. Nadal wprowadzamy mąkę, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto zbierze się w kulkę, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami. W dotyku ciasto powinno wyglądać jak drożdże i być trochę lepkie. Z gotowym ciastem możesz od razu zacząć pracować, ale zalecam pozostawienie go na 10-15 minut, przykrytego ręcznikiem.

nie każdy wie, jak pracować ze świeżymi lub suchymi drożdżami, a ten przepis jest dobrą alternatywą. Proste, szybkie i smaczne! A czas przygotowania takiego ciasta jest znacznie krótszy niż w przypadku drożdży. Ogólnie rzecz biorąc, same plusy.
niektóre gospodynie domowe dodają sodę do samego ciasta, ale polecam dodanie sody do kefiru, ponieważ dobrze się w nim gasi. Jeśli dodasz sodę do ciasta, nada smak gotowemu produktowi, który nie wszystkim się podoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy