krem serowy mascarpone do ciasta

gęsty krem zarówno do montażu, jak i wyrównania ciasta. Włoski krem serowy mascarpone jest moim ulubionym w serii kremów biszkoptowych. Jest gęsty, słodki i pyszny, dobrze trzyma swój kształt. Kolor jest jasnobeżowy, a tekstura jest gładka i giętka. Krem nadaje się do warstwowania ciast i na wierzch ciasta.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 68 % 44 g
węglowodany 28 % 18 g
475 kcal
IG: 18 / 6 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do kremu potrzebujesz: cukru pudru, cukru waniliowego, miękkiego masła i sera mascarpone (świeżo z lodówki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nawiasem mówiąc, nie tak dawno temu zacząłem sam robić cukier puder. Do tego używam wytrzymałego miksera do twardych potraw i zwykłego cukru. Okazuje się tańszy niż kupowanie gotowego cukru pudru. Możesz również zmielić cukier w zwykłym elektrycznym młynku do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś cukier puder do miski, w której wygodnie będzie ubić śmietanę. Dodaj cukier waniliowy dla smaku. Przenieś tam miękkie masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mikserem z małą prędkością wymieszaj proszek z olejem, aby nie rozlał się po bokach. A następnie z maksymalną prędkością ubij masło, aż będzie puszyste, około jednej do dwóch minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zimny ser mascarpone i ponownie wymieszaj śmietanę z minimalną prędkością.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A następnie ubij go na najwyższych obrotach. Ten etap trwa około trzech minut. Krem jest gotowy!

aby wygodnie pracować z kremem, aby był równomiernie nakładany i nie toczył się pod narzędziem roboczym, natychmiast po ubijaniu przystąp do montażu lub wyrównania ciasta. Wiele osób zaleca pozostawienie kremu w lodówce przed pracą. Ale zupełnie mi się nie podobało. Zimny krem zwinąłem pod szpatułką, aby wyrównać ciasto. Ale właśnie bita pokazała się świetnie!

ilość cukru można zmniejszyć w zależności od gustu.

powodzenia!

masło można zmiękczyć w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak zmiękczyć olej w łaźni wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w wodzie o około połowę. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie mięknąć. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Gdy kawałki masła będą miękkie, ale nie płynne, wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy