kawa Dalgona

fotogeniczny Bohater wszystkich mediów społecznościowych! Dalgona to zimny napój z mlekiem i kawą rozpuszczalną, który jest ubijany w pianę. Z lekką ręką koreańskich showmanów napój ten rozprzestrzenił się w społeczności blogerów i stał się niezwykle popularny na całym świecie. Wygląd jest po prostu doskonały, ale smak jest dla amatora.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-13 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 67 % 12 g
88 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawę dalgona? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tego napoju. Mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu, pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Jego ilość jest podana w przybliżeniu według wielkości moich szklanek. Kawa jest najczęściej liofilizowana. Potrzebna będzie gorąca woda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej gorącą wodę do wysokiego pojemnika do ubijania, dodaj cukier i kawę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem ubij miksturę przez 1-2 minuty na najniższych obrotach. Ze względu na obecność środków powierzchniowo czynnych w rozpuszczalnej kawie piana okaże się bardzo gęsta. Nawiasem mówiąc, jego gęstość można regulować według własnego uznania: od lepkiego, powoli spływającego do całkowicie stabilnego, jak stabilne szczyty po ubijaniu białek kurczaka. Będzie to zależeć od czasu ubijania i nie wpłynie w żaden sposób na smak napoju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szklankach dodaj lód do smaku i wlej mleko, aby do krawędzi szklanki pozostało jeszcze 2-3 centymetry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Łyżką nałóż masę kawową na mleko. To wszystko! Fajny Drink gotowy, biegnij po zdjęcia:)

tak się złożyło, że nigdy nie pracowałem z liofilizowaną kawą. Więc posypałem napój kilkoma granulkami na wierzchu dla urody. Jaki to był wielki błąd! Te granulki smakują, delikatnie mówiąc, niezbyt przyjemnie... Lepiej udekorować dalgonę zwykłymi kawałkami czekolady, jeśli chcesz.

nawiasem mówiąc, nazwa napoju została nadana ze względu na podobieństwo do jednego z rodzajów narodowych koreańskich słodyczy ulicznych. Wydaje mi się, że dalgon jest kochany bardziej ze względu na wygląd niż smak. Napój smakuje jak słodkie mleko z nutami kawy.

przed degustacją, jak na mój gust, lepiej będzie wymieszać Składnik kawy z mlekiem. Jedzenie go oddzielnie od mleka jest przyjemnością dla amatora.

ogólnie rzecz biorąc, w przypadku mediów społecznościowych dalgona dostaje ode mnie solidną piątkę: Obserwujący będą zachwyceni!

a na życie-daj stare-dobre cappuccino ze 100% arabiki :)

miłej degustacji!

jak zrobić lód? Użyj zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy