Lemoniada pomarańczowa domowej roboty

najsmaczniejszy, jasny, pachnący, z letnim nastrojem! Domowa lemoniada z pomarańczy zachwyci Cię przyjemnym smakiem i pysznym aromatem. Doskonale odświeża i podnosi na duchu. Aby napój nie był gorzki, użyj jednej małej sztuczki, o której dowiesz się w przepisie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
36 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową lemoniadę z pomarańczy? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do samej lemoniady potrzebna jest tylko jedna pomarańcza. Ale jeśli chcesz dodać kilka plasterków do karafki lub szklanek, miej jeszcze jeden w magazynie. Do lemoniady Wybierz większą pomarańczę. U mnie waży 280 gramów. Dokładnie spłucz i zalej wrzącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż pomarańczę do zamrażarki na 2-3 godziny, aby zamarzła. Następnie wyciągnij i pozwól mu ogrzać się w temperaturze pokojowej, aby można go było łatwo pokroić. Po co zamrażać pomarańczę? Po rozmrożeniu będzie z niego więcej soku, a gorycz, która pochodzi ze skórki, zniknie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrożoną pomarańczę pokrój na kawałki, usuń pestki i włóż do miski rozdrabniacza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel pomarańczę na drobną masę. Nie ma potrzeby mielenia do stanu puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaną pomarańczę włożyć do rondla i wlać 500 ml wody. Wymieszaj i odstaw na 30-40 minut, aby napój się zaparzył.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przecedź napój przez drobne sito. Do odcedzonego napoju dodaj kolejne 1,5 litra wody, cukru i kwasu cytrynowego. Wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści i włóż napój do lodówki, aby trochę zaparzyć i ostudzić. Jeśli chodzi o ilość cukru, skup się na swoim smaku i słodyczy samej pomarańczy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby szybko schłodzić, dodaj kilka kostek lodu do szklanki napoju. Taki napój jest przechowywany przez jeden dzień w temperaturze pokojowej. Ale pije się znacznie szybciej. Miłego poczęstunku!

możesz dodać trochę soku z cytryny zamiast kwasu cytrynowego.

aby cukier rozpuścił się szybciej, możesz najpierw dodać go do niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszać, a następnie dodać do napoju z pozostałą ilością wody.

zamiast cukru można użyć słodzika.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy