skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos shawarma? Przygotuj wszystkie produkty. Weź śmietanę i majonez z wyższą zawartością tłuszczu - w końcu sos powinien być wystarczająco gęsty, a my dodamy również kefir, który w każdym razie sprawi, że Tekstura sosu będzie bardziej płynna. Moja papryka jest wędzona-nadaje niepowtarzalny smak gotowemu sosowi. Każda zieleń: koperek, pietruszka i kolendra są idealne.
Krok 2:
W osobnej misce wymieszaj śmietanę, kefir i majonez. Polecam używać domowego majonezu własnej produkcji - w ten sposób przynajmniej będziesz wiedział, z czego składa się ten produkt. Sklepowe analogi majonezu zawierają wiele szkodliwych substancji, więc nie polecam go używać.
Krok 3:
Dodaj paprykę i chmiel suneli. Również na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła: chili , kozieradkę, wszelkie suszone warzywa - wszystko to będzie bardzo odpowiednie, jeśli ci się spodoba.
Krok 4:
Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Jeśli nagle nie masz świeżych ziół, możesz je zastąpić suszonymi.
Krok 5:
Czosnek obrać, posiekać, a także dodać do sosu. Przepuściłem goździk przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać ostrym nożem. W przypadku braku czosnku można użyć czosnku w proszku-wystarczy 1 łyżeczka.
Krok 6:
Umyj ogórek, osusz i bardzo drobno posiekaj. Możesz również zetrzeć ogórek, a następnie dobrze wycisnąć. Możesz wziąć zarówno marynowany ogórek, jak i marynowany.
Krok 7:
Posiekany ogórek Dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.
Krok 8:
SOS shawarma jak na straganach jest gotowy. Jest wystarczająco gęsty, aby nie wyciekać z chleba pita i dobrze komponuje się z kawałkami wieprzowiny i cebuli. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g