domowy sos czosnkowy shawarma

Klasyczny, najlepszy, oryginalny! Sos czosnkowy do shawarmy w domu nie każdemu udaje się przygotować. Ten sam przepis jest jak najbardziej zbliżony do oryginału, z którym shawarma jest przygotowywana na zwykłych straganach przy metrze i jest smaczniejsza niż ta, której jeszcze nie próbowałem.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 76 % 19 g
węglowodany 12 % 3 g
198 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos shawarma? Przygotuj wszystkie produkty. Weź śmietanę i majonez z wyższą zawartością tłuszczu - w końcu sos powinien być wystarczająco gęsty, a my dodamy również kefir, który w każdym razie sprawi, że Tekstura sosu będzie bardziej płynna. Moja papryka jest wędzona-nadaje niepowtarzalny smak gotowemu sosowi. Każda zieleń: koperek, pietruszka i kolendra są idealne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce wymieszaj śmietanę, kefir i majonez. Polecam używać domowego majonezu własnej produkcji - w ten sposób przynajmniej będziesz wiedział, z czego składa się ten produkt. Sklepowe analogi majonezu zawierają wiele szkodliwych substancji, więc nie polecam go używać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj paprykę i chmiel suneli. Również na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła: chili , kozieradkę, wszelkie suszone warzywa - wszystko to będzie bardzo odpowiednie, jeśli ci się spodoba.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Jeśli nagle nie masz świeżych ziół, możesz je zastąpić suszonymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek obrać, posiekać, a także dodać do sosu. Przepuściłem goździk przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać ostrym nożem. W przypadku braku czosnku można użyć czosnku w proszku-wystarczy 1 łyżeczka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ogórek, osusz i bardzo drobno posiekaj. Możesz również zetrzeć ogórek, a następnie dobrze wycisnąć. Możesz wziąć zarówno marynowany ogórek, jak i marynowany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekany ogórek Dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    SOS shawarma jak na straganach jest gotowy. Jest wystarczająco gęsty, aby nie wyciekać z chleba pita i dobrze komponuje się z kawałkami wieprzowiny i cebuli. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy